Ultimate magazine theme for WordPress.

Dit is waarom reizen je gelukkiger maakt

955

Vraag een gemiddeld mens waar hij gelukkig van wordt en een van de antwoorden is ‘reizen’. Logisch, want het is ook werkelijk een van de leukste vrijetijdsbestedingen. Je hebt tijdelijk geen tot weinig verplichtingen, ontdekt nieuwe plekken en leert nieuwe mensen kennen. Het is dan ook niet gek dat is gebleken dat mensen die regelmatig reizen over het algemeen gelukkiger zijn dan mensen die weinig tot nooit reizen – ook wanneer zij meer mooiere en duurdere spullen hebben. De vraag is nu, hoe komt het dat reizen ons zo gelukkig maakt?

Het is goed voor je gezondheid

Allereerst is uit verschillende onderzoeken gebleken dat reizen goed is voor je gezondheid. Zo bleek uit een studie van de Universiteit van Surrey dat je je beter en gezonder voelt wanneer je geregeld een reis plant. Dit komt blijkbaar omdat je dan iets hebt om naar uit te kijken. Een ander onderzoek van Framingham Heart Study toont aan dat het meerdere jaren niet op vakantie gaan slecht is voor je hart, het verhoogt namelijk de kans op een hartaanval met maar liefst dertig procent. Ook andere studies constateren dit feit. Verder blijkt uit een studie van de Marshfield Clinic in Wisconsin dat personen die minimaal twee keer per jaar reizen minder risico lopen op stress en een depressie.

Herinneringen zijn waardevoller dan spullen

Geluk is iets wat we allemaal nastreven. Dit zul je echter niet voor elkaar krijgen door middel van het kopen van nieuwe spullen. Ten minste, niet wanneer het aankomt op geluk op lange termijn. Uit onderzoek is gebleken dat mensen meer geluk halen uit het boeken van een reis dan wanneer ze nieuwe spullen kopen. Bovendien halen we ons geluk voornamelijk uit mooie herinneringen, die creëer je eerder wanneer je een onvergetelijke reis maakt, dan wanneer je een nieuwe bank koopt.

Vind waardering voor wat je hebt

Door te reizen zie je andere delen van de wereld, ook de mindere delen. Dit zorgt er vaak voor dat je een grotere waardering ontwikkeld voor wat je zelf thuis hebt – zelfs wanneer dit niet zoveel is. Op menig plek ter wereld heeft de bevolking het een stuk minder goed dan dat wij het hier hebben. Daarnaast leer je vaak de mensen aan het thuisfront meer waarderen, omdat je deze personen tijdens je reis mist.

Je wordt er menslievender van

Reizen maakt je een beter persoon. Niet alleen leer je jezelf beter kennen – een stap in de goede richting om meer zelfliefde te ontwikkelen – je leert ook veel verschillende mensen kennen, met verscheidene culturen. Je komt erachter dat ieder mens gewoon een mens is, ondanks zijn normen en waarden of geloofsovertuiging. Verder staan mensen die regelmatig reizen en in aanmerking komen met andere culturen meer open voor andere mensen – je neemt mensen sneller voor wie ze zijn.

Je treedt buiten je comfortzone

Voor de meeste reizigers geldt, tijdens het reizen treed je buiten je comfortzone. Tenzij je zo’n doorgewinterde reiziger bent dat het reizen een tweede natuur voor je is. Dit is echter niet het geval voor het merendeel. Je bevindt je in een nieuwe omgeving – waar je vaak de taal niet spreekt – en je wordt omgeven door een andere cultuur. Dit zorgt ervoor dat je buiten je comfortzone komt en dat maakt je gelukkiger. Boek die volgende reis dus maar!

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.