Ultimate magazine theme for WordPress.

Liften in Europa: een overzicht!

5.637

Europa is een ideale plek om te liften. Waarom? Europa is enorm verstedelijkt, het wegennet is uitgebreid, autoverkeer is frequent, er zijn (bijna) geen grenzen, en in Europese landen is het over het algemeen veilig. Heb je een paar dagen vrij en ben je op zoek naar avontuur? Dan lukt het je gemakkelijk om in één dag een wereldstad als Berlijn of Parijs vanaf Nederland te bereiken. Ben je student? Dan reis je natuurlijk met je OV-chipkaart gratis tot aan de grens, dan heb je het eerste (minder interessante) stukkie al mooi in de pocket 😉

Niet in alle Europese landen is het even gemakkelijk om te liften. In Oekraïne vind je zó een lift, terwijl je in Zuid-Spanje uren langs de weg kunt staan in de hitte. In dit artikel gaan we kort in op een aantal Europese landen, en geven we je een aantal handige tips.

Nederland

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld. Zoals in alle West-Europese landen (zoals ook Duitsland, Engeland, België) is een lift vinden niet extreem makkelijk (zoals in Islamitische landen of in mindere mate in Oost-Europese landen), maar ook niet extreem moeilijk (zoals in Zuid-Europese landen of Oost-Aziatische landen). Nederland is heel erg verstedelijkt. Omdat veel wegen leiden naar veel verschillende bestemmingen leiden kan het handig zijn om op sommige punten een bord te gebruiken om aan bestuurders te laten zien waar je heen wilt.

Spanje, Italië en Portugal

Het is erg moeilijk om in Zuid-Europese landen een lift te vinden. Daarnaast kan het (zeker ‘s zomers) erg heet worden en sta je vaak onbeschut langs se weg. Zorg dus voor voldoende bescherming tegen de zon. Het zuiden van Spanje is de grote verliezer in onze lijst – één van de moeilijkste plekken ter wereld om een lift te vinden (maar niets is onmogelijk!)

Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland

Wit-Rusland, Oekraïne en Rusland zijn goede landen om makkelijk een lift te kunnen vinden. Je afstanden zijn groter, en mensen rijden vaker grote afstanden in één keer. Het is niet ongewoon om in één keer een lift te vinden die je duizend kilometer verder brengt (zeker in het midden van Rusland!) De mensen zijn erg gastvrij en trakteren je (in tegenstelling tot West- of Zuid-Europa) graag op een hapje of drankje onderweg. Het is niet ongewoon om bij iemand thuis uitgenodigd te worden en contactgegevens uit te wisselen na afloop.

Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongarije

Liften in deze landen is over het algemeen erg makkelijk, zeker in landelijke gebieden. Let erop dat mensen (zeker in landelijke gebieden) vaak niet goed Engels spreken maar een enkele keer wel Duits. Net als in Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland kun je op erg gastvrije ervaringen rekenen, echter zijn de afstanden korter en is liften meer ingebakken in de cultuur. Het is minder waarschijnlijk om (bijvoorbeeld) thuis uitgenodigd te worden voor eten, maar het komt voor.

Duitsland, Engeland, Oostenrijk, Zwitserland, België, Luxemburg, Frankrijk

Deze, en andere in het algemeen tot West-Europa gerekende landen kennen net als Nederland een middelmatige moeilijkheidsgraad. Liften is minder gewoon en mensen zijn over het algemeen schuchter (vanwege vooroordelen en broodje aap verhalen) om lifters op te pikken. Over het algemeen lukt het uiteindelijk altijd om een ritje te vinden.

Roemenië, Moldavië, Servië, Kroatië, Bulgarije, Kosovo, Macedonië, Montenegro, Griekenland

Het is relatief makkelijk om in deze landen een lift te vinden, maar minder makkelijk dan in landen als Polen en Oekraïne. Er is veel internationaal vrachtverkeer, en in sommige landen (als Roemenië) is liften erg ingeburgerd (wat de concurrentie natuurlijk vergroot, maar daarmee ook de kans om opgepikt te worden – zorg voor een opvallende vertoning). Turkije is (net als Rusland en Marokko) een ideaal land om verder Azië of Afrika door te liften.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.