Ultimate magazine theme for WordPress.

Tips voor een zorgeloze wintersport met de auto

25.069

Wintersport is populair in Nederland en in deze periode zullen er ruim 1 miljoen Nederlanders op wintersport gaan. Wanneer je kijkt naar de populaire wintersportbestemmingen binnen Europa zijn deze goed te bereiken met de auto vanuit Nederland. Het is daarom dan ook niet raar dat het grootste deel van de wintersporter kiest om te reizen met eigen vervoer naar de wintersportbestemming.

Als je kiest om met eigen vervoer op wintersport op te gaan heb je vaak onderweg te maken met winterse wegen. Het is hierbij van belang om vooraf een goede voorbereiding te treffen. In dit artikel geven we je een aantal gemakkelijke tips voor een zorgeloze wintersport met de auto. Op deze manier zul je veilig aankomen op je wintersportbestemming.

Vignet

Voor een aantal wintersportbestemmingen is het nodig om een vignet aan te schaffen. Er is een vignetplicht in bijvoorbeeld de landen Oostenrijk, Tsjechië, Roemenië, Hongarije, Slowakije en Zwitserland. Wanneer je dus bijvoorbeeld op wintersport gaat naar Oostenrijk is het hebben van een vignet verplicht voor motorvoertuigen met een gewicht tot 3500 kilo. Tegenwoordig kan er in Oostenrijk een keuze gemaakt worden tussen een digitaal vignet en het gewone vignet.

Een digitaal vignet wordt gekoppeld aan je kenteken waardoor je op de voorruit van je auto geen sticker meer hoeft te plakken. De geldigheid en prijs van dit vignet is hetzelfde als die van het gewone vignet. Je kunt het digitale vignet voor Oostenrijk het makkelijkste en snelste bestellen via de website autotolvignetten.nl. Wanneer dit op een werkdag is besteld zul je het aankoopbewijs van het bestelde digital vignet direct ontvangen per e-mail. Vanaf dit moment is je kenteken geregistreerd in de Oostenrijkse database.

Het is ook nog steeds mogelijk om een gewoon vignet aan te schaffen bij bijvoorbeeld een ANWB-winkel, of bij de Oostenrijkse grensovergang en bij postkantoren en tankstations vlakbij de Oostenrijkse grens.

 

Winterbanden en sneeuwkettingen

De meeste landen in Europa hebben omtrent de winterbanden een eigen regel- en wetgeving. Het is daarom erg belangrijk dat je voor vertrek nagaat wat de regel- en wetgeving is in de wintersportlanden waar je doorheen komt op weg naar je wintersportbestemming.

Naast dat het in de meeste landen verplicht is om winterbanden te hebben is het ook erg belangrijk om te rijden met goede winterbanden voor de veiligheid. Het is dan eigenlijk ook niet aan te raden om op weg te gaan op wintersport zonder winterbanden. Daarnaast kan het ook verplicht zijn om sneeuwkettingen mee te nemen. Deze bieden extra veiligheid en grip op de bergwegen. Hierbij is het belangrijk dat je de correcte maat hebt en dat je hebt geoefend om deze om je banden te leggen. Anders kan het zijn dat je in slechte omstandigheden een tijd bezig bent om dit voor elkaar te krijgen. Houd ook rekening met het inpakken van de auto dat de sneeuwkettingen binnen handbereik liggen.

Auto check

Check altijd voor vertrek je auto zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Daarnaast is het handig om naast sneeuwkettingen ook een startkabel, ijskrabber, reservelamp, antivriesvloeistof, olie, sleepkabel en slotspray mee te nemen. Want tijdens de wintersport staat de auto vaak een tijdje stil en dan kan het gebeuren dat de sloten bevriezen.

Ook is het belangrijk dat je onderweg naar wintersport op tijd zult tanken. Het kan soms zomaar zijn dat er zo’n 100 kilometer tussen tankstations zit.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.