Ultimate magazine theme for WordPress.

Vakantie en de impact op het klimaat

6.100

Wanneer we kijken naar het gemiddelde gaan Nederlanders ongeveer drie keer per jaar met vakantie. De helft hiervan gaat op vakantie naar het buitenland. Hierdoor heeft reizen een grote impact op het klimaat. Maar ben je ook op de hoogte hoeveel deze impact is en hoe je deze kunt verkleinen?

Er is door voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een nieuwe tool ontwikkeld hierover. Deze gaat over wat het klimaatimpact is van reizen en geeft ook suggesties aan hoe je jouw impact kunt verkleinen op het milieu. Het is dan ook echt een reistrend geworden om duurzaam te reizen en deze zal zich in 2018 nog verder gaan ontwikkelen.

De VN heeft afgelopen jaar benoemd tot het jaar van het duurzaam toerisme. Toch zijn er nog steeds mensen die geen idee hebben dat de impact van een vliegreis op het milieu enorm is.

Tool inzicht krijgen in klimaatimpact

Als er gekeken wordt naar de klimaatimpact van een vliegreis is deze erg hoog. Dit zal veel mensen niet verbazen en er zijn momenteel nog teveel beweegredenen om gewoon te blijven vliegen. Denk hierbij aan het kunnen bereiken van prachtige bestemmingen, korte reistijd en de aantrekkelijk geprijsde tickets maken het erg aantrekkelijk.

Met de nieuwe tool die ontwikkeld is door de voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal kun je inzicht krijgen in verschillende onderdelen van de impact op het klimaat. Zo kun je zien wat de CO2- uitstoot is van het gekozen vervoer, ter plekke de activiteiten en accommodatie.

Wanneer mensen bewuster worden over de impact op het klimaat van hun vakantie kan dit een eerste stap zijn om deze te verminderen. Met deze nieuwe tool is het dan ook makkelijk om rekening te houden bij de keuze voor een vakantie met het klimaat.

 

Keuze voor een vakantie

Wanneer je een keuze gaat maken voor een vakantie heeft dit invloed op het klimaat. Het maakt nogal veel verschil voor welke vakantiebestemming die je kiest, hoe je hierheen reist, welke accommodatie en welke activiteiten je er zult gaan ondernemen. Het grootste gedeelte van de impact op het klimaat begint komt bij reizen door het vervoer naar de vakantiebestemming. Met de tool van Milieu Centraal worden ook direct adviezen gegeven over hoe je de uitstoot kunt verkleinen.

Als je vakantie binnen Europa is ga dan met de bus of trein. Kies alleen voor eigen vervoer wanneer je medepassagiers hebt en een zuinige auto. Je CO2-uitstoot is hoger wanneer je een caravan meeneemt omdat je dan meer brandstof verbruikt. Huur daarom een caravan ter plekke dat maakt al een groot verschil.

Ook is het aan te raden om ook eens naar vakantiebestemmingen te kijken die dichter bij huis zijn.

 

Compensatie voor het klimaat

Het zou eigenlijk verplicht moeten worden om voor iedereen die CO2-uitstoot zorgt voor compensatie. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bomen te planten of duurzame energie projecten te sponseren. In ontwikkelingslanden wordt dit vaak gedaan omdat het goedkoper is daar. Het hoeft dus niet perse in eigen land te gebeuren als het maar gebeurd zodat er een verschil gemaakt kan worden voor het klimaat.

Wel is het mogelijk om thuis minder CO2 uit te stoten. Je kunt je woning goed laten isoleren of zonnepanelen plaatsen op het dak. Tegenwoordig is het bij een aantal vliegtuigmaatschappijen ook mogelijk om direct bij het boeken te kiezen voor klimaatcompensatie.

Laat een antwoord achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.