Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Top 5 dingen om te zien en te doen op Aruba

Aruba, gelegen op de Nederlandse Antillen, is de thuisbasis van witte zandstranden, kristalhelder water, kleurrijke vissen en schilderachtige uitzichten over de oceaan. Het is een van de populairste tropische bestemmingen ter wereld en een favoriet onder reizigers die het Caribisch gebied bezoeken. Maar wat kun je er allemaal zien en doen?

1. Snorkelen

Snorkelen is de nummer één activiteit op het eiland. De oevers zijn gevuld met felgekleurd koraal, engelvissen, clownvissen en zelfs af en toe een octopus. Veel hotels bieden hun gasten gratis snorkeluitrusting aan. Arashi Beach is het beste voor beginnende zwemmers vanwege het ondiepe water en de zanderige bodem, maar een populaire stop voor snorkeltours is Boca Catalina en haar buurman in het noorden, Catalina Cove, vanwege de overvloed aan vis en de grote variëteit aan zeeleven. Reken op minstens 100 AWG per persoon voor een begeleide snorkeltrip van twee uur

2. Verken Oranjestad

De hoofdstad van Aruba is gestileerd in Nederlandse architectuur, met huizen met gebogen daken en veel pastelkleuren. De stad is vernoemd naar de Prins van Oranje en hier kun je in- en uitstappen op de gratis tram die door het centrum rijdt. Hier vind je het winkelgebied, het Nationaal Archeologisch Museum (gratis toegang) en het Historisch Museum van Aruba (9 AWG). Fort Zoutman, gebouwd door Afrikaanse slaven in de 18e eeuw, mag je niet missen.

3. Rondzeilen

Zeilen is erg populair en je kunt hier snorkel-, zonsondergang-, diner- en feestcruises vinden, variërend van kleine catamarans tot grote piratenschepen. Afhankelijk van je budget kun je kiezen voor een meer inclusieve cruise zoals The Tranquilo, met drankjes en lunch voor 180 AWG. Pelican Adventures biedt een meer eenvoudige snorkelcruise van 2,5 uur voor 105 AWG.

4. Ga duiken

Aruba heeft veel duiklocaties, waaronder het Antilla wrak, een Duits schip dat bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog tot zinken werd gebracht, en gezonken vliegtuigen vlak bij Renaissance Island. Er zijn allerlei wilde dieren te zien, waaronder pijlstaartroggen, murenen, geelstaartsnappers en nog veel meer. Geen gebrevetteerd duiker? Er zijn ook genoeg mogelijkheden voor introductieduiken als je het water wilt uitproberen. Duiken met één tank begint vanaf 155 AWG.

5. Wandeling Hooiberg

De Hooiberg is meer dan 500 meter hoog in het midden van Aruba en is de perfecte uitkijkpost voor een panoramisch uitzicht over het eiland. Op een heldere dag kun je de kust van Venezuela zien! Neem veel water en een hoed mee, want het is een steile klim naar de top (587 treden om precies te zijn!), en wees niet verbaasd als je onderweg een paar geiten tegenkomt. Het is aan te raden om deze wandeling vroeg op de dag of laat in de middag te doen om de hitte te vermijden.

Andere dingen om te zien en te doen op Aruba

Ontspan op een strand

Aruba’s poederzachte stranden en heldere water zorgen voor heerlijke dagen vol zonnebaden, snorkelen en zwemmen. Eagle Beach is het populairst en dankzij de brede zandvlakten is het er nooit te druk. Dan is er Flamingo Beach op Renaissance Island, waar je kunt rondhangen met echte flamingo’s, of Drulf Beach, dat gemakkelijk bereikbaar is vanuit Oranjestad. Als je meer rust wilt, ga dan naar Andicuri Beach, waar rotsachtige kliffen een brede strook strand omlijsten die zich uitstrekt in de turquoise zee.

Een quad huren

Met een quad (ATV) kun je van de gebaande paden afwijken en enkele van de kleinere stranden en jungles op het eiland verkennen. Hoewel een gids de beste optie is, kun je het eiland ook op eigen houtje verkennen. Een quad huren voor een halve dag kost 199 AWG en voor een hele dag 229 AWG. Tours beginnen vanaf 215 AWG per persoon.