Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De geheimen van de Cinque Terre: Een gids voor de vijf dorpen

De Cinque Terre, gelegen aan de ruige kust van de Italiaanse Rivièra, is een verzameling van vijf pittoreske dorpen die elk hun eigen unieke charme en schoonheid bezitten. Deze dorpen – Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola, en Riomaggiore – bieden een perfecte mix van natuurlijke schoonheid, historische architectuur en authentieke Italiaanse cultuur. Hier is een gids om de geheimen van elk van deze vijf dorpen te ontdekken.

Monterosso al Mare: het strandparadijs

Monterosso al Mare is het grootste van de vijf dorpen en staat bekend om zijn prachtige stranden, wat het tot een favoriete bestemming maakt voor zonaanbidders. Het oude stadscentrum biedt smalle, kronkelende straatjes vol met kleurrijke huizen en charmante winkels. Bezoek de San Giovanni Battista kerk, een gotisch gebouw met een prachtig interieur. Vergeet niet om de beroemde ansjovis van Monterosso te proeven, een lokale delicatesse die in verschillende gerechten wordt verwerkt.

Vernazza: het fotogenieke dorp

Vernazza wordt vaak beschouwd als het meest fotogenieke van de Cinque Terre-dorpen, met zijn kleine haven, kleurrijke huizen en het historische Doria-kasteel dat boven de zee uittorent. Slenter door de smalle straatjes, bezoek de Santa Margherita di Antiochia kerk en geniet van een glas wijn op een van de terrasjes aan het water. De haven van Vernazza is perfect voor een ontspannende boottocht of een duik in het kristalheldere water.

Corniglia: het verstopte juweel

Corniglia is het kleinste en meest afgelegen dorp van de Cinque Terre en ligt hoog op een klif met een prachtig uitzicht op de zee. Bereik Corniglia via een wandeling van 377 treden vanaf het treinstation, een inspanning die rijkelijk beloond wordt met adembenemende uitzichten. Het dorp heeft een rustieke charme, met smalle straatjes en wijngaarden die zich uitstrekken zover het oog reikt. Bezoek de San Pietro kerk en proef de lokale witte wijn, Vernaccia di Corniglia.

Manarola: het kleurrijke dorp

Manarola is beroemd om zijn kleurrijke huizen die tegen de rotsen lijken te kleven en zijn prachtige wandelpaden. Het is een ideaal startpunt voor de beroemde Via dell’Amore (Liefdespad), een romantisch pad dat Manarola met Riomaggiore verbindt. Verken de kleine steegjes en ontdek de lokale restaurants die heerlijke visgerechten en pesto aanbieden, een specialiteit van de regio. Het uitzicht vanaf Punta Bonfiglio is spectaculair, vooral tijdens zonsondergang.

Riomaggiore: het levende dorp

Riomaggiore, het meest zuidelijke dorp van de Cinque Terre, biedt een authentieke Italiaanse dorpssfeer met zijn levendige straatjes en historische gebouwen. De hoofdstraat, Via Colombo, is bezaaid met winkels, cafés en restaurants waar je kunt genieten van lokale lekkernijen. Bezoek de Chiesa di San Giovanni Battista, een prachtige gotische kerk, en wandel naar het kasteel van Riomaggiore voor een panoramisch uitzicht over het dorp en de kustlijn.

Tips voor het bezoeken van de Cinque Terre

Beste reistijd: De lente en de herfst zijn de beste tijden om de Cinque Terre te bezoeken, wanneer het weer aangenaam is en de drukte minder.
Vervoer: De dorpen zijn goed verbonden met een treinlijn, wat de gemakkelijkste manier is om tussen de dorpen te reizen. Wandelen is ook een populaire optie, met goed gemarkeerde paden die spectaculaire uitzichten bieden.

Accommodatie: Overnachten in een van de dorpen biedt de volledige Cinque Terre-ervaring. Er zijn tal van charmante B&B’s, hotels en vakantiehuizen beschikbaar.

Respecteer de natuur: De Cinque Terre is een beschermd natuurgebied. Zorg ervoor dat je de paden en het landschap respecteert door afval mee te nemen en op de gemarkeerde paden te blijven.