Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op reis met je broer of zus? Hier zijn enkele tips

Op reis gaan met je broers en zussen lijkt een no-brainer. Ze kennen je tenslotte beter dan wie dan ook, dus je kunt echt eerlijk zijn, helemaal tot rust komen en jezelf zijn tijdens de reis. Dat gezegd hebbende, kan dat ook net leiden tot erge ruzies. Hier zijn een paar tips om beter met je broers en zussen te kunnen reizen, zodat jullie elkaar niet wurgen.

Jij bent niet de ouder

Realiseer je dat als je broer of zus oud genoeg is om zonder je ouders te reizen, hij of zij oud genoeg is om een eigen mening te hebben en eigen keuzes te maken. In lijn hiermee moet je niet verwachten dat ze nu doen wat jij zegt, zoals ze misschien in het verleden hebben gedaan. Dit geldt vooral als je een oudere broer of zus bent. Het is belangrijk om te accepteren dat je broer of zus volwassen is geworden en nu zijn eigen persoon is. Respecteer hem als volwassene en behandel hem als een goede vriend, niet als een kind.

Houd rekening met elkaars reisstijl

Het is heel belangrijk om voor de reis te begrijpen aan wat voor soort reizen je broers en zussen de voorkeur geven en om een compromis te sluiten. Hebben ze liever luxe of budget reizen? Willen ze de hele dag op het strand liggen of met een quad door een woestijn rijden? Het ergste wat je kunt doen is een back-to-basic avontuur organiseren wanneer ze eigenlijk liever een all-in vakantie hadden gedaan.

Geef iedereen verantwoordelijkheden

Wrok kan (en zal) ontstaan als één broer of zus het gevoel heeft dat hij of zij ‘alles doet’. Het is tijd om je broers en zussen meer macht te geven en verantwoordelijkheden te delegeren. Zorg er wel voor dat ze het zelf in de hand hebben en probeer ze niet te micromanagen. Zo kan iemand verantwoordelijk zijn voor het plannen van de route, iemand aangewezen worden als hoofdnavigator en iemand verantwoordelijk voor het zoeken naar accommodatie tijdens de reis.

Praten over geld

Het is vaak moeilijk om met familie over geld te praten, omdat het kleinzielig of berekenend kan aanvoelen. In werkelijkheid kan het wonderen doen voor de relatie tussen je broers en zussen, want er zal geen verwarring of twijfel zijn over wie wat betaald heeft en aan wie en waarom verschuldigd is. Ik heb de Splitwise app gebruikt om de uitgaven van iedereen tijdens de reis bij te houden. Als je het gevoel hebt dat je je financiën onder controle hebt, ben je sneller geneigd om je broer of zus te trakteren op een maaltijd of excursie, wat wonderen doet voor de harmonie van de reis!