Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De beste bestemmingen om kerst te vieren

De meest magische tijd van het jaar heeft de gewoonte om bestemmingen over de hele wereld te transformeren: steden worden versierd met oogverblindende decoraties, straten wemelen van lokale tradities en pleinen worden overgenomen door pop-up feestmarkten. En als het nog even kan is er een sneeuwtapijt die het hele gebeuren magisch maakt. Ontdek de mooiste locaties om kerst te vieren.

New York

Van de dromerige romantiek van het schaatsen in de Rockefeller tot de wervelende feestelijke shows op Broadway, er zijn genoeg redenen waarom de Big Apple zo’n reputatie heeft tijdens de kerstperiode. NYC is een klassieke feestbestemming en met zijn keur aan warenhuizen, markten en bazaars kun je nergens beter winkelen dan in New York.

Fins Lapland

Er zijn maar weinig bestemmingen zo legendarisch kerstachtig als Rovaniemi, dat als hoofdstad van Lapland ook de officiële woonplaats van de kerstman is. Maar Rovaniemi draait niet alleen om de kerstman. Als je klaar bent met het verkennen van het dorp van de kerstman en het maken van rendierritjes door de stad, zweet dan je zorgen uit in een feestelijke sauna – een Finse kersttraditie.

Londen

Het feestgedruis trekt begin november door Londen en houdt niet meer op. Tegen de tijd dat het eind december is, bereikt het kerstgevoel een hoogtepunt: de toch al zo romantische hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk wordt omzoomd door dennenbomen, fonkelt van de kerstverlichting en wordt begeleid door jengelende feestmuziek. Ja, het is precies zo magisch als het klinkt.

Neurenberg, Duitsland

De Duitse Weihnachtsmarkts (traditionele kerstmarkten) zijn wereldberoemd – en die van Neurenberg is een van de oudste, grootste en beste van het land. Noten van peperkoek en glühwein zweven door een ministad van houten kraampjes vol zuurstokken, lekkere lebkuchen en handgemaakte decoraties. Maar is Neurenberg te ver? Dan is eender welk grote Duitse grootstad goed om de sfeer van de Duitse kerstmarkt mee te maken.

Praag

Met zijn ontzagwekkende gotische kerken en kronkelende barokke straatjes is Praag op elk moment van het jaar een van de mooiste steden van Europa. Maar met Kerstmis? Nou, dan wordt de Tsjechische hoofdstad op de een of andere manier nog mooier. De belangrijkste attracties hier zijn de markten, die de Praagse Burcht en het Wenceslasplein overnemen met lokale specialiteiten zoals medovina (honingwijn), rybí polévka (traditionele vissoep) en perníčky (kruidige peperkoek).

Colmar, Frankrijk

Zelfs in hartje zomer ziet Colmar, een dertiende-eeuwse stad in de Oost-Franse regio Elzas, eruit alsof het gemaakt is van peperkoek. Voeg daar een laagje sneeuw, wat smaakvolle kerstverlichting en een karaktervolle feestmarkt aan toe? Dan heb je een van de mooiste kerstbestemmingen ter wereld.

Tallinn, Estland

Tallinn wordt beschouwd als een van de beste kerstmarkten van Europa. Het feestelijke aanbod van Tallinn is een opvallende aangelegenheid, midden in de prachtige middeleeuwse stad, waar daken en kasseien zijn bestrooid met sneeuw. In de winter staat het Stadhuisplein bomvol, niet alleen met meer dan 60 houten kraampjes waar handgemaakte kransen, lokale kunstnijverheid, snoep, honing en schapenvacht worden verkocht, maar ook met fanfares, klokkenluiders en eindeloze dansgroepen. De Kerstman arriveert in zijn wintergrot op een authentieke rendierslee en verwelkomt de kinderen bij de festiviteiten, voordat ze zich haasten voor een ritje in de draaimolen. De grootste kerstboom van Estland staat al sinds 1441 elk jaar voor het stadhuis en is daarmee een van de allereerste in Europa.