Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Tips voor het ophalen en inleveren van een huurauto

Zelfs als je veel ervaring hebt met het huren van auto’s, loont het om op je hoede te zijn bij het ophalen en inleveren van een huurauto in het buitenland – al was het maar omdat je waarschijnlijk meer te maken krijgt met een jetlag, een mogelijke taalbarrière en/of een onbekend automodel.

Bij het ophalen van je auto

Vraag bij aankomst bij de autoverhuurbalie om een kopie van het contract in het Engels als dat niet vanzelfsprekend is. Als je nog niet hebt betaald voor de auto, weet dan wat je prijs is in de lokale valuta. Zorg ervoor dat je elk aanbod voor een “dynamische valutawissel” afwijst.

Als je kunt, vermijd dan vooraf te betalen voor je eerste tank benzine (hoewel sommige kantoren je hier niet onderuit laten). Vooruitbetalen voor brandstof is bijna altijd afzetterij, omdat bureaus veel meer per liter rekenen dan de gangbare prijs. Het enige voordeel is dat je de auto kunt inleveren met een bijna lege tank.

Zorg ervoor dat je het hele voertuig controleert op krassen of deuken. Verhuurbedrijven zijn erg streng als het gaat om het in rekening brengen van zelfs kleine schade, dus zorg ervoor dat je alles markeert op de checklist. Sommige reizigers fotograferen alle deuken en krassen, zelfs de kleinste (zorg ervoor dat de datum/tijdstempel erop staat). Als er nog geen schade is genoteerd op de huurovereenkomst, ga dan terug naar de balie om aanpassingen te doen.

Leer je auto kennen voordat je wegrijdt. Probeer alle functies en gadgets uit: Laat de ruitenwissers en sproeiers voor en achter draaien, zoek uit of de koplampen automatisch aangaan met de motor, zet de koplampen op grootlicht, raak vertrouwd met de versnellingspook – inclusief het schakelen in de achteruit, controleer of je een vergrendelde tankdop hebt, enzovoort.

Je auto inleveren

Kom op tijd om je auto in te leveren. Zo vermijd je dat je een extra dag huur moeten betalen als je te laat komt. De meeste bedrijven geven maar 30 minuten respijt en als dat voorbij is, ben je weer een hele dag huur verschuldigd. Als je weet dat je te laat zult komen, breng het verhuurbedrijf dan van tevoren op de hoogte.

Als je niet al hebt vooruitbetaald voor een tank benzine, tank dan bij voordat je de auto terugbrengt – anders betaal je misschien meer dan het dubbele van de normale prijs, plus een extra “tankkostenvergoeding”. Om gedoe op het laatste moment te voorkomen, zoek je best van tevoren online naar benzinestations in de buurt van je inleverpunt. Bewaar je laatste tankbon als bewijs dat je hebt getankt en gooi hem pas weg als je de rekening van je creditcard hebt gezien.

Zodra je bij het verhuurkantoor bent, inspecteer je de auto samen met de begeleider om er zeker van te zijn dat er geen nieuwe problemen zijn. Sommige chauffeurs nemen foto’s van het teruggebrachte voertuig als bewijs van de staat ervan (vooral een goed idee bij onbemande afgiftepunten na sluitingstijd). Vraag om een kopie van het definitieve conditierapport en bewaar het tot je je creditcardafschrift hebt gezien. Onverwachte kosten die op je creditcardafschrift verschijnen, zijn gemakkelijker te betwisten als je goede documentatie bij de hand hebt.