Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe reis je goedkoop naar Oeganda?

De prachtige en diverse kleuren, vegetatie en flora en fauna van Oeganda leverden het de naam “de parel van Afrika” op. Het land mag dan wel een gewelddadige reputatie hebben na een onstabiele periode in de jaren tachtig, toch is het nu een van de meest begeerde bestemmingen in Afrika. Oeganda is betaalbaarder dan zijn buren en verwent avonturiers met tal van wildlife waaronder de prachtige berggorilla´s. 

Besparen op transport

Vervoer in Uganda bestaat uit een breed scala aan opties voor verschillende budgetten. Openbare bussen en motorfietsen zijn de goedkoopste en meest directe manieren om de belangrijkste bestemmingen te bereiken, maar als je op zoek gaat naar deals voor privévervoer, zal dat je flexibiliteit en reisgemak verhogen. 

Boda Bodas zijn openbare motorfietsen en spotgoedkoop in gebieden als Jinja en Kampala, maar zijn moeilijker te vinden op het platteland en rond nationale parken. Ook zijn er lokale bussen die Kampala met verschillende regio´s verbinden. Ze zijn goedkoop, maar vaak wel overvol. Een betere optie zijn dan de touringcars, grote bussen waarmee grote afstanden in Oeganda kunnen worden afgelegd. Deze zijn naar Europese normen nog steeds erg goedkoop. 

Besparen op accommodatie

De belangrijkste bezienswaardigheden en nationale parken van Oeganda bieden niet alleen accommodatie in het hogere segment, maar ook camping en low-budget hostels en guesthouses voor budgetreizigers. Hostels en guesthouses vind je vooral in de steden, en eens dichter bij het nationale park liggen de prijzen al hoger. Een betere optie daar is om te kamperen. Op veel plaatsen kun je tenten huren, maar als je je eigen uitrusting meeneemt, bespaar je nog meer geld.

Besparen op maaltijden

Door bij lokale restaurants te eten en verse producten en snacks op markten te kopen, bespaar je aanzienlijk meer geld dan wanneer je in westerse eetgelegenheden eet, die vooral in Kampala geconcentreerd zijn. De lokale keuken is vrij eenvoudig en bestaat grotendeels uit aardappelen, rijst, bonen, kool, chapati (ongezuurd plat brood) en ugali (pap van maïsmeel). Deze optie is, maar mocht je afwisseling willen, dan zijn er ook veel Ethiopische restaurants die meer middenklasse maaltijden aanbieden.

Besparen op activiteiten

Ondanks alle geldbesparende suggesties hierboven, zal je budget sterk afhangen van het aantal wildlife en avontuurlijke activiteiten waaraan je wilt deelnemen. Waarschijnlijk zul je een paar van de duurdere attracties willen doen, zoals raften op de Nijl, op zoek gaan naar boomklimmende leeuwen in Queen Elizabeth National Park of een trektocht maken met berggorilla’s in Bwindi National Forest.

Deze activiteiten komen met een vaste prijs waarop niet veel te besparen valt. Zeker de permit voor de trektocht naar de berggorilla´s kost je al snel 700 euro. En dan heb je nog niet deelgenomen aan een raftingtour die je al snel mee dan 100 euro kost. Gelukkig kan je wel besparen op de andere dagen tussen deze duurdere activiteiten in. Ontspan heerlijk bij een kratermeer, maak een zelf begeleide wandeling in de bergachtige gebieden van zuidwest Oeganda of doe vrijwilligerswerk.