Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mythes over het boeken van vluchten die je best negeert

Niemand betaalt graag een hoge prijs voor zijn vliegtickets. Daarom maken reizigers er graag een missie van om de goedkoopste vliegtickets te vinden. Doorheen de jaren zijn er hierdoor een aantal ´regels´ ontstaan die reizigers zouden moeten helpen makkelijker goedkope tickets te vinden tijdens hun zoektocht achter het pc-scherm. Helaas zijn veel van deze regels niets meer dan mythes. In deze blog vertellen we je over enkele regels waar je best niet te veel rekening mee houdt voor het kopen van goedkope vliegtickets.

MYTHE  1: gebruik de incognitomodus

We weten allemaal dat elk bedrijf ter wereld cookies gebruikt om ons online gedrag te volgen. Dus waarom zouden luchtvaartmaatschappijen ons niet volgen? Er is een overtuiging dat luchtvaartmaatschappijen ons surfgedrag in de gaten houden en vervolgens de ticketprijzen verhogen als ze zien dat we steeds weer naar dezelfde route(s) kijken. 

Er is geen bewijs dat luchtvaartmaatschappijen zich zo gedragen en talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat er geen prijsverschil is wanneer je de incognitomodus gebruikt.

MYTHE 2: Het is beter om op dinsdag te boeken

Vroeger gaven de meeste luchtvaartmaatschappijen vluchtdeals op dinsdag, waardoor deze mythe is ontstaan. Helaas is vandaag de dag slechts 1,6% van de vluchten op dinsdag goedkoper. Tegenwoordig hangt de prijs meer af van algoritmes die rekening houden met verschillende factoren zoals de huidige vraag, de seizoenen en meer. 

MYTHE 3: Er is een perfecte tijd om te boeken

Vliegtarieven veranderen eigenlijk niet zo drastisch. Tot ongeveer 21 dagen voor een vlucht zijn ze vrij stabiel. Wel hangt de prijs af van het vraag en het aanbod. Er kan dus een klein verschil zitten op het moment van boeken. Het beste doe je dit twee tot drie maanden voor vertrek. Dit omdat de meeste mensen hun reis rond deze periode plannen en er op dat moment een evenwicht is tussen vraag en aanbod. 

MYTHE 4: Websites kunnen prijzen voorspellen

Soms zie je bepaalde websites waarop staat wat de prijsverwachting is. Hou hier niet te veel rekening mee, want deze websites doen slechts een weloverwogen gok op basis van historische prijzen. Het verleden is echter geen proloog. Vliegtickets zijn ongelooflijk volatiel. Er is een beperkt aantal stoelen in vliegtuigen en tientallen variabelen – van algemene economische omstandigheden tot de olieprijs tot concurrentie van nieuwe budgetmaatschappijen. Daarnaast is het moeilijk om te voorspellen wat de interesse in een bestemming is over elf maanden. Niemand weet immers wat de toekomst brengt. 

MYTHE 5: Er is één beste boekingswebsite

Waarom zie je dat de prijzen van website tot website verschillen? Websites van derden kopen tickets vaak in bulk en de prijzen zijn sterk afhankelijk van de boekingsklasse die ze hebben gekocht. Meestal kopen ze de goedkoopste, waardoor die vluchten altijd onveranderlijk zijn. Plus, nogmaals, duizenden mensen zouden tegelijk kunnen boeken en dus als de goedkopere stoelen verdwijnen, stijgen de prijzen! Daarom is het altijd beter om verschillende websites te vergelijken.