Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Handige gids om Tikal, Guatemala te bezoeken

Een bezoek aan de Mayaruïnes van Tikal moet wel een van de spectaculairste dingen zijn die je in Midden-Amerika kunt doen. Als iets uit Indiana Jones vormden deze oude tempels ooit de grootste hoofdstad van de Maya-beschaving.

Als je al eens naar de gigantische piramide van Chichen Itza in Mexico bent geweest, dan is deze plek vergelijkbaar maar misschien nog wel beter. In Tikal National Park leven allerlei wilde dieren en veel van de Mayatempels hier kunnen worden beklommen, zodat je kunt genieten van panoramische uitzichten over de jungle die de ruïnes omringt!

Waar ligt Tikal?

Tikal ligt in het noorden van Guatemala, in het departement Peten. De dichtstbijzijnde stad is Flores in Guatemala, waar veel toeristenvriendelijke hotels en restaurants zijn. Je kunt Tikal ook over land bezoeken vanuit San Ignacio in Belize.

Een bezoek aan Tikal: Wat je kunt verwachten

De ruïnes van Tikal Guatemala beslaan een behoorlijk groot gebied, maar het is nog steeds klein genoeg om te voet te bezoeken. Alle paden zijn vlak en gemakkelijk, hoewel als je ervoor kiest om tempels te beklimmen, dat een beetje inspannend kan zijn. Sommige tempels zijn makkelijker te beklimmen dan andere.

Toegangsprijzen in het nationale park Tikal

Vanaf 2023 kun je nu Tikal-tickets online kopen! Dit doe je op de officiële website op https://boletos.culturaguate.com, en je kunt de toegangsprijs voor Tikal betalen met buitenlandse creditcards van Mastercard of Visa. Ze hebben de huidige entreeprijzen op hun website staan.

Vergeet niet het ticket voor buitenlanders te kopen en niet het Guatemalteekse binnenlandse ticket, want die zijn voor lokale burgers. Als je een zonsopgang- of zonsondergangtour doet in Tikal, moet je dat ticket kopen en ook een dagticket voor het park. Kinderen onder de 12 mogen gratis naar binnen in Tikal.

Beste tijd om Tikal Guatemala te bezoeken

De beste tijd om Tikal Guatemala te bezoeken hangt af van wat je zoekt, hoewel je het hele jaar door een bezoek kunt brengen.

Het droge seizoen voor dit deel van Guatemala loopt van december tot april. Tijdens deze maanden is het zonniger en regent het minder, en zijn de temperaturen overdag iets minder heet dan normaal. Het droge seizoen is over het algemeen de beste tijd om Tikal te bezoeken.

Het natte seizoen voor Tikal loopt van mei tot november. In deze maanden is er gemiddeld meer regen en bewolking. Je kunt Tikal nog steeds bezoeken in het regenseizoen, maar je kunt het beste een poncho meenemen voor als het slecht weer is.

Het beste tijdstip om Tikal te bezoeken is ’s ochtends. Als je vroeg begint, kun je de hitte en de drukte vermijden. Zonsopgang is ook leuk omdat je de dieren hoort ontwaken en de Maya jungle tot leven hoort komen.