Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De mooiste vulkanen van Centraal-Amerika

Met een enigszins misleidende naam verwijst Midden-Amerika eigenlijk naar een gebied in het meest zuidelijke deel van Noord-Amerika. Het bestaat uit zeven landen: Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua en Panama. De regio, hoewel klein, heeft veel bezienswaardigheden voor toeristen: oude ruïnes, culturele activiteiten, een veelheid aan biodiversiteit, prachtige Caribische en Pacifische stranden, evenals adembenemende landschappen, vanwege de vulkanische aard van de geologie van de regio.

De vulkanen in Midden-Amerika betekenen af ​​en toe seismische activiteit en zelfs vulkaanuitbarstingen, maar voor reizigers betekenen ze vooral geweldig wandelen en sightseeing.

Acatenango bij Antigua

De meeste reizigers in Guatemala bezoeken Antigua, de oude hoofdstad van het land, die veel meer bezienswaardigheden biedt dan Guatemala-Stad zelf. Een van de meest uitdagende en lonende is de beklimming van de Acatenango-vulkaan. Het wordt normaal gesproken gedaan als een tweedaagse wandeling waarbij je wakker wordt met het adembenemende uitzicht vanaf de top. Het is een steile wandeling, de top is koud om op te slapen en zelfs ervaren wandelaars vinden het misschien een uitdaging. Maar het hoogtepunt van de Acatenango-wandeling zijn de uitzichten over de actieve krater van Fuego, die je, als je geluk hebt, beloont met nooit eerder vertoonde uitbarstingen van rook en lava.

De actieve vulkaan Masaya actief

Als je een actieve vulkaan van dichtbij wilt zien, maak dan een tour naar de Masaya-vulkaan in Nicaragua. Het is bereikbaar vanuit zowel Granada als Managua, en je moet meestal een rondleiding maken of een auto huren om naar boven te gaan. Eenmaal op de parkeerplaats bovenaan kun je naar het uitkijkpunt van de krater lopen, dat ’s nachts en’ s avonds het meest indruk maakt, omdat je de lava aan de onderkant rood kan zien gloeien. Houd er rekening mee dat je niet heel lang kunt blijven, zowel omdat er waarschijnlijk andere groepen achter je staan, maar ook vanwege de rook en de sterke geur van zwavel.

Concepcion-vulkaan op het eiland Ometepe

Ometepe Island is een van onze favoriete plekken in Nicaragua. Het is een merkwaardige plaats, aangezien het kleine eiland in het meer van Nicaragua in wezen bestaat uit twee afzonderlijke vulkanen: Concepcion en Maderas. De meeste mensen die het eiland bezoeken, beklimmen een van de twee vulkanen. De Conception is de meest populaire omdat deze zowel indrukwekkende zichten op Nicaragua als in de krater biedt.

Cerro Negro in León

Cerro Negro is een van de topattracties van het land en een van de meest unieke manieren om een ​​vulkaan te bezoeken. Dat komt omdat je aan de steile kant van de berg de vulkanische as kunt afsurfen. Je tour begint meestal met een klim naar Cerro Negro, genietend van het uitzicht vanaf de top, en dan neem je de korte maar opwindende afdaling in volle snelheid met behulp van een plank. Een vulkaan voor waaghalzen!

Arenal


Costa Rica heeft tal van natuurlijke attracties en daaronder een aantal verschillende vulkanen die je kunt bewandelen. Arenal is echter waarschijnlijk het meest populair en is gemakkelijk bereikbaar vanuit La Fortuna. Het mooie van een bezoek aan Arenal is dat je meer opties hebt dan slechts één pad naar de vulkaantop. Je kunt andere paden volgen, maar ook genieten van natuurlijke bronnen, canopy tours, zip-lining, rivieren, raften op de rivier, speleologie en meer.

Baru

Panama heeft niet zoveel vulkanen als zijn buren, en Baru is waarschijnlijk de enige die daadwerkelijk de kegelvormige vulkaanvorm heeft die je gewend bent te zien. Baru ligt op een geweldige locatie, dicht bij de zeer toeristische stad Boquete, die populair is bij zowel de lokale bevolking als buitenlanders, dankzij het matige koele weer, in vergelijking met de rest van het hete tropische Panama.