Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe ben je zakkenrollers en dieven te slim af?

Hoewel Europa weinig geweldsmisdrijven kent, zijn er wel kleine tasjesroven, zakkenrollerij, telefoonroof en het oplichten van toeristen in het algemeen – vooral op plekken waar toeristen samenkomen. Hier is hoe je zakkenrollers en dieven te slim af kunt zijn.

Wees voorbereid

Neem voordat je gaat reizen stappen om je potentiële verlies te minimaliseren. Maak kopieën en/of foto’s van belangrijke documenten en sla ze online op. Overweeg een diefstalverzekering af te sluiten voor dure elektronica. Laat je mooie spullen thuis. Luxe bagage lokt dieven.

Draag een geldriem

Een money belt is een klein stoffen zakje met rits aan een elastische band die je om je middel vastmaakt, onder je broek of rok. Hier stop je alles in wat je echt niet kwijt wil raken.

Laat waardevolle spullen achter in je hotelkamer

Dure spullen, zoals je laptop, zijn veel veiliger op je kamer dan in een rugzak op straat. Hoewel hotels vaak kluisjes op de kamer hebben (of bij de receptie), is het geen noodzaak. Diefstal uit hotelkamers komt natuurlijk voor, maar het is relatief zeldzaam. Hoteliers zijn er snel bij om een patroon van diefstal de kop in te drukken. Dit gezegd hebbende, verleid het personeel niet door een camera of tablet in het zicht te laten liggen.

Beveilig je tas, gadgets en andere waardevolle spullen als je onderweg bent

Dieven willen je snel van je waardevolle spullen scheiden, dus zelfs een klein obstakel kan een effectief afschrikmiddel zijn. Als je gaat zitten om te eten of te rusten, lus dan de riem van je dagrugzak rond je arm, been of stoelpoot. Als je van plan bent om in de trein (of ergens anders in het openbaar) te slapen, klem of bevestig je rugzak of koffer dan aan de stoel, het bagagerek of jezelf. De meeste ritsen zijn afsluitbaar en zelfs een koordje, paperclip of sleutelring is handig om je tas dicht te ritsen. Het gaat er niet om je tas ondoordringbaar te maken, maar wel moeilijker om in te komen dan die van de volgende persoon.

Blijf waakzaam in mensenmassa’s en blijf uit de buurt van commoties

Wees onmiddellijk alert als er commotie is. Dit is waarschijnlijk een rookgordijn voor diefstal. Fantasierijke dieventeams creëren een verstoring – een gevecht, een slordige knoeiboel of een duwtje of struikelpartij – om hun slachtoffers af te leiden. Mensenmassa’s waar dan ook, maar vooral in het openbaar vervoer en op rommelmarkten, bieden boeven genoeg doelwitten, kansen en gemakkelijke ontsnappingsroutes.

Wees op je hoede in treinstations, vooral bij aankomst, wanneer je overladen bent met bagage en overweldigd door een nieuwe locatie. Een kleine duw bij het uitstappen van de metro in Parijs en… portemonnee weg. Let samen met je reispartner om de beurt op de tassen. Zet niet afwezig een tas neer terwijl je in de rij staat maar blijf in fysiek contact met je spullen.