Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe reis je zo duurzaam mogelijk?

Wat als je de wereld zou kunnen veranderen door de manier waarop je reist te veranderen? Nou, dat kan! Hier lees je hoe.

Neem waar mogelijk de bus of trein

Als je moet vliegen, compenseer dan je vlucht met een betrouwbare aanbieder. Je kunt zelfs je CO2-uitstoot compenseren voor bus- en treintrajecten! Er zijn talloze organisaties die CO2-compensatieregelingen voor reizigers aanbieden. Je moet echter wel nagaan welke specifieke projecten worden gesteund en of deze projecten echt duurzaam zijn. Het heeft geen zin om een boom te planten als die een paar jaar later weer wordt omgehakt.

Vlieg met maatschappijen die investeren in schone brandstoftechnologie

Een van de belangrijkste milieuvriendelijke reistips is om niet te vliegen, maar dat is niet altijd realistisch. Kijk in plaats daarvan eens naar luchtvaartmaatschappijen als KLM, Lufthansa en American Airlines, die actief investeren in schone biobrandstoftechnologie.

Lufthansa heeft tot nu toe meer dan 1.000 biobrandstofvluchten uitgevoerd tussen Hamburg en Frankfurt, terwijl KLM in 2019 als eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld passagiers heeft vervoert op een commerciële biobrandstofvlucht van Amsterdam naar Parijs. Biobrandstoffen bestaan uit plantaardige oliën, landbouwafval en houtsnippers. Het gebruik van hernieuwbare biobrandstof in plaats van fossiele brandstoffen kan de koolstofuitstoot met 80% verminderen.

Onderzoek en respecteer de lokale cultuur

Duurzaam reizen betekent ook weerstand bieden aan het instinct om je eigen cultuur of perspectieven op te leggen aan het land en de samenleving die je bezoekt. Kleed je bijvoorbeeld bescheiden als dat daar de norm is. Nu we het toch over respect hebben, vraag de lokale bevolking of je foto’s van hen mag maken voordat je een foto van hen neemt. Dit ontspant hen niet alleen en vergroot je kans op een glimlach van de persoon die je fotografeert, het laat ook zien dat je de persoon voor de lens waardeert en respecteert.

Neem je eigen waterfles mee

Het is tijd om af te rekenen met plastic afval, dat heel gemakkelijk te verminderen is. Om te voorkomen dat je bijdraagt aan nog meer plastic afval, is een van onze favoriete milieuvriendelijke reistips om te investeren in een herbruikbare waterfles.

Plastic afval is misschien geen probleem in landen als Duitsland en Zwitserland, maar ontwikkelingslanden als Cambodja en Vietnam hebben echt te lijden onder het oncontroleerbare plastic afval in oceanen en waterwegen en op stranden.

Winkel lokaal

Een van de gemakkelijkste duurzame reistips? Als je cadeaus koopt voor je familie en vrienden, koop dan bij kleine lokale winkels om de lokale economie te steunen. Hetzelfde geldt voor uit eten gaan. Controleer of de restaurants waar je eet worden gerund door de lokale bevolking!

Lokaal kopen biedt mensen niet alleen economische kansen, het vermindert ook de negatieve impact van een product op het milieu. Het verschepen van producten buiten het productieland veroorzaakt lucht- en watervervuiling, dus probeer lokale winkels te steunen en koop waar mogelijk handgemaakte producten.

Laat zo min mogelijk sporen achter

Ga je wandelen? Zorg dat je op het pad blijft. Moet je naar het toilet terwijl je op tocht bent? Ga zo ver mogelijk van een waterbron vandaan om het risico op besmetting te vermijden. Als algemene regel geldt minstens 50 meter van een rivier of meer. Simpel genoeg, toch?