Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zo vermijd je rijen en drukte

Westminster Abbey, de Eiffeltoren, de Sixtijnse Kapel – dit zijn de redenen waarom je in Europa reist. Het zijn ook de redenen waarom miljoenen andere toeristen gaan. Niets is zo vervelend als opdagen en merken dat de kaartjes zijn uitverkocht, uren in de rij staan voor een populaire bezienswaardigheid of schouder aan schouder staan voor een meesterwerk. Maar als je van tevoren plant, zullen de bezienswaardigheden waarvan je droomt niet teleurstellen.

Drukte en rijen zijn een echte ergernis bij Europese topattracties en te veel mensen spenderen grote stukken van hun vakantietijd aan in de rij staan om kaartjes te kopen bij populaire bezienswaardigheden. Hier zijn enkele tips hoe je dit kunt vermijden.

Reserveringen en tickets vooraf boeken

Bezoekers die van tevoren online kaartjes kopen (of een museumpas hebben die de belangrijkste bezienswaardigheden dekt) kunnen de rij voor het kopen van kaartjes overslaan en zo naar binnen walsen. Tickets die je op voorhand boekt zijn over het algemeen met tijdslots, wat betekent dat je gegarandeerd toegang hebt op een bepaalde datum en tijd.

Voor sommige bezienswaardigheden, zoals de Sagrada Familia in Barcelona, is vooraf kopen verplicht (kaartjes worden niet verkocht bij de bezienswaardigheid en het is de enige manier om binnen te komen). Bij andere bezienswaardigheden, zoals St. Paul’s Cathedral in Londen, is het aan te raden om vooraf te kopen zodat je de rij kunt overslaan en tijd kunt besparen. En voor sommige bezienswaardigheden, zoals de catacomben in Parijs, zijn kaartjes vooraf verkrijgbaar, maar niet nodig: Bij deze niet-bevolkte bezienswaardigheden kun je gewoon aankomen, een kaartje kopen en naar binnen gaan.

In sommige gevallen betekent een ticket op voorhand kopen gewoon dat je je ticket eerder op dezelfde dag koopt. Maar voor andere bezienswaardigheden moet je boeken zodra je reisdata vaststaan en de tickets worden vrijgegeven, zelfs maanden van tevoren.

Timing is alles

In veel steden zijn verschillende bezienswaardigheden op dezelfde dag van de week gesloten (meestal zondag, maandag of dinsdag). Dit betekent dat in het hoogseizoen elke grote bezienswaardigheid die open is wanneer al het andere gesloten is, gegarandeerd druk zal zijn. Versailles is bijvoorbeeld erg druk op dinsdagen, wanneer veel van de grootste musea in Parijs gesloten zijn.

Veel musea zijn één dag per maand gratis – een geweldige deal voor de lokale bevolking. Maar voor bezoekers is het meestal de moeite waard om op een andere dag entree te betalen om de hordes op de gratis dag te vermijden. In Rome voelt de Sixtijnse Kapel aan als de Sardiense Kapel als de toegang één keer per maand gratis is. Ook het Colosseum en het Forum Romanum zijn een drukte van jewelste op de vrije dagen.

Shortcuts

Zelfs bij de meest overvolle bezienswaardigheden is er vaak een strategie of shortcut die je uit de kudde kan halen, of het nu gaat om een zij-ingang met een kortere wachttijd, een rondleiding met last-minute reserveringen, of een combopas met privileges om niet in de rij te hoeven staan.

Soms is binnenkomen gewoon een kwestie van de juiste deur kiezen. Hoe indrukwekkend de glazen piramide hoofdingang van het Louvre ook is, je zult waarschijnlijk kortere wachtrijen tegenkomen als je de minder drukke ondergrondse ingang gebruikt.

Een duurdere optie om de rijen bij een bezienswaardigheid over te slaan is een rondleiding met gids. Bij de Vaticaanse Musea kun je met een rondleiding meteen naar binnen. In Milaan kun je je een week van tevoren aanmelden voor een bustour met een gemakkelijke stop bij Leonardo’s Laatste Avondmaal, die normaal gesproken meer dan een maand van tevoren volgeboekt is.

Boek jij je tickets voor bezienswaardigheden op voorhand of sta je in de rij?