Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De mooiste berghutten in de Zwitserse Alpen

De majestueuze bergen van Zwitserland behoren tot de meest populaire bezienswaardigheden van het land. Wandelen in de bergen is dus iets dat je minstens één keer in je leven moet proberen. Om de ervaring nog unieker te maken kun je verblijven in een van de vele berghutten in de Zwitserse Alpen. Deze berghutten werden in eerste instantie gemaakt voor ervaren wandelaars en klimmers voor overnachting. Ze bevinden zich meestal op de hoogste toppen en meest idyllische locaties.

Dit zijn enkele van de mooiste berghutten in de Zwitserse Alpen die volgens ons een wandeling waard zijn.

Gleckstein Hut

Deze berghut ligt in Grindelwald. Het duurt ongeveer 2,5 uur vanaf de bushalte “Gleckstein” om aan te komen. De route naar deze hut is een van de meest adembenemende in de regio. Het pad is niet voor angsthazen, omdat het hoog is en soms kan worden blootgesteld aan de diepte. Als je geluk hebt, kun je onderweg alpensteenbokken tegenkomen of ze ’s avonds zien als ze langs de hut komen om zout te likken.

Lauteraarhütte SAC

De wandeling naar deze rifugio begint vanuit Grimsel Hospiz, en wordt als behoorlijk uitdagend maar lonend beschouwd. De hut ligt op een rots boven de Unteraar-gletsjer. De Lauteraarhütte is meestal een tussenstop of een keerpunt voor alpiene wandelaars. Het pad naar de hut staat vol met prachtige planten, en het uitzicht vanaf het terras is zeker de moeite waard.

Topali Hut

De Topali hut is het ideale startpunt als je naar de Barrhorn, een van de hoogste alpentoppen van Zwitserland wilt klimmen. Het is gelegen aan de voet van de bergkam, in het Mattertal boven Zaniglas. Het uitzicht vanuit de hut spreidt zich uit in een prachtig panorama, waar je aan je rechterhand de Monte Rosa kunt overzien. Als je in St. Niklaus begint, duurt de wandeling maximaal 4 en een half uur. Je gaat via Schwiedernen naar een wandelpad in het bos, naar Blattbach en dan bereik je de hut.

Hornli Hut

Mensen trekken massaal naar Zermatt om de Matterhorn te zien, waarschijnlijk de meest gefotografeerde berg ter wereld. Uitstekende uitzichten langs veel van de populaire wandelpaden van Zermatt laten de iconische piek vanuit meerdere perspectieven zien.

Maar als je de berg echt van dichtbij wilt ervaren, is er geen betere wandeling dan het pad naar Hornli hut. Deze berghut is het vaakst gebruikte basecamp voor klimmers die de Matterhorn beklimmen. Naast het spectaculaire uitzicht op de Matterhorn, biedt het gebied rond de hut een prachtig uitzicht op de hoge toppen rond Zermatt. Aan de overkant van de vallei naar het noorden vult een muur van 4.000 meter hoge toppen, van Dent Blanche tot de Weisshorn, de skyline.

Cabane de Moiry

Zowel bergbeklimmers als ervaren wandelaars zijn dol op de hut in het achterste deel van de Grimentz-vallei achter het Moiry-stuwmeer. Aan het traditionele stenen gebouw, waarvan het interieur is gerenoveerd, is een modern bijgebouw met een een houten gevel toegevoegd. Het uitzicht door de panoramische ramen van de nieuwe lounge op de met gletsjerspleten bezaaide Glacier de Moiry, die zich uitstrekt tot aan de Grand Cornier, is geweldig. De toegang vanaf de achterkant van Lac de Moiry is slechts een korte wandeling waardoor het een berghut is die op je lijstje van mooiste berghutten in de Zwitserse Alpen moet staan.