Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De beste gratis musea in Londen

Londen loopt letterlijk over van de fantastische musea die kunst van wereldklasse tentoonstellen, variërend van de prehistorie tot de moderne tijd. Wat je smaak ook is, Londen heeft er een uitlaatklep voor. Je zou een heel leven kunnen doorbrengen met het bezoeken van deze must-see musea in Londen. Ze zijn rijk, divers en eindeloos fascinerend.

En het allerleukste?

Veel van de beste musea van Londen zijn gratis, helemaal gratis. Of in ieder om de vaste collectie te bezoeken. Het kan zijn dat je kaartjes moet kopen voor speciale tentoonstellingen. Maar voor het grootste deel kun je genieten van prachtige kunst zonder je reisbudget aan te spreken. Hier zijn enkele van de beste gratis musea in Londen.

Tate Modern, het Museum voor Moderne Kunst in Londen

Tate Modern werd geopend in 2000 en is gehuisvest in de voormalige Bankside Power Station. De industriële look lijkt passend bij zijn geavanceerde kunst. In 2016 is het museum uitgebreid, gerenoveerd en is er een uitkijkterras bijgekomen.

Tegenwoordig herbergt het Tate Modern wereldberoemde internationale moderne en hedendaagse kunst. Het beperkt zich ook niet alleen tot schilderijen. Het zijn installaties, sculpturen, films en fotografie.

Naast andere moderne kunstmeesterwerken, kun je genieten van Andy Warhols Marilyn Diptiek en Salvador Dali’s kreeftentelefoon.

Het British Museum: het Museum van de Wereld

In de kunstzinnige wijk Bloomsbury vind je een van ’s werelds belangrijkste musea, het British Museum. Geopend in 1753, is dit universele museum een onmisbare plek in Londen.

Het British Museum heeft een enorme collectie van ’s werelds belangrijkste historische artefacten. Het probeert een intercultureel begrip te bieden van kunst die eigendom is van ‘de mensheid’.

Een groot deel van deze collectie is verzameld tijdens het Britse rijk en bevat dus stukken geschiedenis van over de hele wereld. Van het oude Griekenland tot het Midden-Oosten, in dit gratis museum in Londen kun je genieten van al deze rijke stukken geschiedenis.

De National Gallery: Europese schilderijen

Aan de noordkant van Trafalgar Square ligt de National Gallery. Het museum is ongelooflijk divers, met 2000 Europese schilderijen uit de 13e tot de 19e eeuw. Je vindt er bekende namen als Rembrandt, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Botticelli, J.M.W. Turner, Monet en Van Gogh.

Het bekendste schilderij dat te zien is, is de Maagd van de rotsen van Leonardo da Vinci. Maar ook Van Goghs Zonnebloemen trekt hordes bewonderaars.

Natural History Museum

Het Natural History Museum in Londen is gehuisvest in een prachtig Victoriaans gebouw in de wijk South Kensington. Het ziet er meer kathedraalachtig uit dan museumachtig. Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in natuurlijke historie, moet je er toch langs wandelen – de gevel van het gebouw is gewoon zo groots en verbluffend.

Als je binnenkomt, gaat de grootsheid door. Je wordt begroet door een enorm walvisskelet dat aan het dak in de centrale hal hangt. Het museum is geen ultra hightech maar het heeft wel een ‘roltrap door de aarde’. En skeletten van de eerste Tyrannosaurus Rex en Iguanadon die ooit zijn gevonden.