Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een verrassende stedentrip: Firenze

Firenze wordt geprezen als de geboorteplaats van de renaissancebeweging en was gedurende de 12e, 15e en 16e eeuw een van de belangrijkste steden ter wereld. Opmerkelijke inwoners van Firenze waren Machiavelli, Lorenzo Medici, Dante, Michelangelo, Donatello, Galileo en Raphael.

Niet onlogisch dus dat vandaag Firenze is uitgegroeid tot een van de meest culturele en historische steden ter wereld die met zijn verbazingwekkende architectuur en belangrijke kunstwerken de culterele reizigers helemaal verbluft.

Ga je op stedentrip naar Firenze? Dan zijn dit enkele zaken die je niet mag overslaan. 

Kathedraal Santa Maria del Fiore

Een absolute must see in Firenze is de indrukwekkende kathedraal Santa Maria del Fiore. Het ligt in het hart van de oude stad, aan de Piazza del Duomo, en mag door zijn grootte niet ontbreken op een stedentrip Firenze. De pompeuze koepel, gebouwd door de Florentijnse goudsmid Brunelleschi in slechts 16 jaar, is een echt meesterwerk uit de Renaissance. Adembenemend mooi is ook de marmeren gevel, die schittert in de drie kleuren groen, wit en roze.

In het complex van de kathedraal kun je verschillende attracties tegelijk verkennen: naast de imposante kathedraal kun je de enorme koepel van Brunelleschi en ook de hoge klokkentoren van Giotto beklimmen. Ook de aangrenzende doopkapel is open voor bezoekers.

Ponte Vecchio

Waarschijnlijk de meest bekende bezienswaardigheid in Firenze en tegelijkertijd een herkenningspunt van de stad is de Ponte Vecchio. Het is de oudste brug die zich uitstrekt over de Arno en de oudste segmentboogbrug ter wereld. Het werd voltooid in 1345 en in 1565 werden de oude leerlooierijen vervangen door zilver- en goudsmeden. 

Ponte Vecchio is een van de meest populaire fotoplekken in de stad. Direct na het passeren van de Galleria degli Uffizi vind je het beroemdste uitkijkpunt van de brug.

Piazza della Signoria en Palazzo Vecchio

Voor velen is Piazza della Signoria waarschijnlijk de mooiste plek in Firenze, zo niet van Italië. Het werd gebouwd tussen 1250 en 1400 en is altijd het politieke centrum van de stad geweest. Rondom het plein zijn er talloze interessante bezienswaardigheden: het prachtige Palazzo Vecchio, de Loggia dei Lanzi met zijn prachtige beelden en het bronzen ruiterstandbeeld van Cosimo I de’ Medici zijn slechts enkele van de beste hoogtepunten die hier te bewonderen zijn.

Uniek en zeer bezienswaardig is ook de Neptunus-fontein op Piazza della Signoria. De fontein, gebouwd tussen 1563-1565 door Bartolomeo Ammannati, was de eerste openbare fontein in de stad.

Galleria degli Uffizi

Een andere must-see zijn de Uffizi in Firenze. Vroeger de kantoren van de ministeries, maar tegenwoordig vind je hier een enorme kunstcollectie met schilderijen en beelden van de oudheid tot de late barok. Het imposante gebouwencomplex werd gebouwd in het midden van de 16e eeuw en het museum wordt nu beschouwd als de belangrijkste bezienswaardigheid van Firenze, met bijna 2 miljoen bezoekers per jaar. Geen wonder, want enkele van de beroemdste kunstwerken van kunstenaars als Da Vinci, Rembrandt, Michelangelo en Botticelli worden hier tentoongesteld in de Galleria degli Uffizi.

Galleria dell’Accademia 

Een ander belangrijk museum in Firenze is de Galleria dell’Accademia. Lang niet zo groot als de Uffizi, maar toch herbergt het enkele waardevolle werken. Hier kun je een interessante collectie Florentijnse kunst bewonderen, evenals prachtige sculpturen uit de 13e tot de 19e eeuw.

De belangrijkste attractie van deze tentoonstelling is echter het standbeeld van David van Michelangelo. Het standbeeld van David is ruim 5 meter hoog en weegt bijna zes ton. Het werd gemaakt tussen 1501 en 1506 en is een van de beroemdste sculpturen in de hele kunstgeschiedenis. Alleen al om deze reden is een bezoek aan de Galleria dell’Accademia een must voor elke kunstliefhebber.