Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uitdagende wandelingen in Snowdonia, Wales

Snowdonia National Park is een adembenemende bestemming voor iedereen die het ruige en wilde platteland van Wales wil proeven. De meeste wandelaars komen hier voor het beklimmen van de hoogste berg van het land, Snowdon. Maar de rest van dit uitdagende berglandschap links laten liggen zou oneer aandoen aan de vele prachtige routes die er zijn. Hier zijn enkele uitdagende wandelingen in Snowdonia, Wales.

High Carneddau vanaf Llyn Ogwen

De Carneddau is een must-do bergketen om in te wandelen in Snowdonia. De meeste wandelaars kiezen voor de directe route naar Pen yr Ole Wen, maar de East Ridge biedt een betere optie. De directe route is vrij moeilijk door het vele rotspuin en daardoor vaak ook erg onaangenaam om te wandelen. De East Ridge daarentegen is erg afwisselend en heeft eveneens een stuk waar je op handen en voeten mag klauteren. In totaal heeft deze wandeling een afstand van 16,5 kilometer waarbij je niet minder dan 900 hoogtemeters moet bedwingen. De beloning is wel de tweede hoogste top van Wales, met een hoogte van 1064 meter.

Bochlwyd Horseshoe

Wie van klauteren houdt, zal deze uitdagende wandeling in Snowdonia zeker erg leuk vinden. Het omvat niet slechts één, maar vier genoemde scrambles die tot de beste beklimmingen op veel andere bergen zouden behoren. Zo verloopt de route via de beruchte Tryfan North Ridge en daalt het de South Ridge af voordat het de Bristly Ridge omhoog klimt naar Glyder Fach. Het plezier stopt daar niet, want de route gaat verder met een afdaling van de Y Gribin-kam naar Cwm Bochlwyd. Een uitstekend dagje uit in de Welshe bergen.

Snowdon Horseshoe

We hebben de Bochlwyd Horseshoe al genoemd als een van de beste klauterdagen, hier is er nog een! Deze scramble begint in Pen y Pass en loopt richting Crib Goch en Crib y Ddysgl om vervolgens te klimmen naar Snowdon, de hoogste berg van Wales. Net omdat deze wandeling het stuk Crib Goch omvat is het niet aan te raden voor wandelaars met weinig ervaring in de bergen en die al eens last durven hebben van hoogtevrees. De afdaling omvat dan weer het klauteren over Y Lliwedd, wat makkelijker is dan Crib Goch maar niet onderschat mag worden.

Glyderau via Devil´s Kitchen

De Glyderau is een groep bergen die hun naam ontlenen aan de twee hoogste toppen in de groep – Glyder Fawr en Glyder Fach. Wandelen op de Glyderau via de Devil’s Kitchen is een van de klassieke wandelingen in Snowdonia. Deze wandeling begint vanaf Glan Denau en is makkelijk tot Ogwen Visitor Centre. Hier begint een goed aangelegd pad naar Cwm Idwal. Het bereiken van Llyn Idwal biedt het eerste mooie uitzicht van de dag. Ook het stuk rondom het meer vergt nog weinig inspanning. De uitdaging begint pas wanneer het pad opstijgt naar Devil’s Kitchen. Dit rotsachtige pad klimt steil tussen twee rotsen om het plateau te bereiken. Wandel rond Llyn y Cwn voordat je de volgende uitdaging aangaat, namelijk een pittige klim naar Glyder Fawr met veel losliggend gesteente.