Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ultieme gids voor de Golden Circle in IJsland

De Golden Circle is een route van 250 kilometer die drie van de bekendste bezienswaardigheden van IJsland combineert in een dagtrip vanuit Reykjavik. Hiermee is het een prima roadtrip voor wie kort in IJsland verblijft en tocht de typische IJslandse ervaring wil beleven.

Welke bezienswaardigheden liggen langs de Golden Circle?

Thingvellir Nationaal Park

Þingvellir National Park is een van de belangrijkste historische en geologische vindplaatsen van IJsland. Het eerste parlement van IJsland, Althing (Alþing), werd daar gesticht in het jaar 930 na Christus. Althing is het oudste nog werkende parlement ter wereld. Het park staat ook bekend om zijn geologie. Hier kun je zien waar de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse tektonische platen elkaar ontmoeten en hoe die platen uit elkaar drijven. Neem bijvoorbeeld een duike in de Silfrakloof om dit met je eigen ogen te zien.

Geysir

Het geothermische veld rond Geysir is een wereldberoemd gebied voor geothermische warmwaterbronnen. De Grote Geysir is de hete bron waar veel andere talen alle andere spuitende warmwaterbronnen naar hebben genoemd. Het geothermische veld heeft een totale oppervlakte van ongeveer 3 km². Hier kan je enkele van de zeldzaamste manifestaties van ondergrondse vulkanische activiteit ervaren. Een regelmatig uitbarstende geiser is een zicht dat je zeker met verwondering en ontzag zal vervullen. Als je langs de voetpaden loopt, zie je de ongelooflijke kracht van de aarde. Woedende fumarolen, borrelende modderpotten, kokende hete bronnen en stomende grond bedekt met kleurrijke mineralen zijn overal te vinden.
Gullfoss

De volgende stop op de Golden Circle Route is de majestueuze Gullfoss-waterval. Het is zonder twijfel een van de beroemdste watervallen van IJsland. De naam Gullfoss vertaalt zich direct naar ‘Gouden Waterval’. Het komt voort uit de gletsjerrivier Hvítá en het stort verbluffend in twee enorme treden naar beneden (respectievelijk 11 en 22 meter) in een diepe kloof. Gullfoss bezit een immense kracht, die je zelf kunt ervaren als je ernaartoe loopt.
Wat moet je weten over de self-drive langs de Golden Circle?

De Golden Circle-route is vrij eenvoudig zelf te rijden en te navigeren. Ook al ligt het niet aan de Ring Road, deze landwegen zijn over het algemeen goed onderhouden en hebben altijd wat verkeer, ongeacht het seizoen. Het is niet nodig om in de zomer een 4×4 te huren, tenzij je van plan bent een bergweg te nemen.

Als je alleen de belangrijkste hoogtepunten (Thingvellir, Gullfoss en Geyser) wilt bezoeken, duurt het 3 uur en 21 minuten om de cirkel rond te rijden zonder te stoppen, beginnend vanuit Reykjavík. De maximumsnelheid is 90 km/u buiten woonwijken en 30 – 50 km/u in woonwijken. Met 20 – 30 minuten stops op elke locatie, duurt het ongeveer 4,5 – 5 uur om de lus te voltooien. Dit zal je echter niet veel tijd geven op de locaties. Reken op zn minst op tussenstops van 30 tot 60 minuten. In de praktijk zal de Golden Circle zo´n 6 tot 10 uur duren. Gelukkig kan je in de zomermaanden genieten van de middernachtzon.

Als je besluit een auto te huren en zelf rond te rijden, houd er dan rekening mee dat de rijomstandigheden in de winter uitdagend kunnen zijn. Misschien wil je in de wintermaanden de veiligste optie kiezen – een 4×4 – als er zware sneeuwval op de grond ligt. Dit gebeurt meestal tussen november en maart.