Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Leuke activiteiten om te doen in Lapland

Lapland, gelegen in het meest noordelijke deel van Finland, is een adembenemende en ongerepte wildernis om te verkennen, met alles van het noorderlicht, poolnachten en de middernachtzon in de zomermaanden. Geloof ons als we zeggen dat je keuze te over hebt als je op zoek bent naar de leukste activiteiten om te doen in Lapland.

Sneeuwscooter excursie

Je bent natuurlijk niet in Lapland geweest als je niet op een sneeuwscooter hebt gereden. Na een paar korte veiligheidsinstructies ga je onder begeleiding van een ervaren gids op pad. Je scheurt met de sneeuwscooter over bevroren meren en over smalle paadjes in het bos. Je gids zal ook regelmatig stoppen zodat je in alle rust kunt genieten van al dat moois.

Maak een rendiertocht

Omdat ze sterk en betrouwbaar zijn, nemen rendieren al eeuwenlang een belangrijke plaats in het leven van de Sámi in. Ze waren perfect geschikt om de nomaden te helpen van plek naar plek te verhuizen. Bijna alle rendieren in Lapland zijn eigendom van de Sámi.

Als je een rendiersafari hebt geboekt, dan brengt een sneeuwscooter je naar de rendierboerderij waar je deze vriendelijke, langzaam ogende rendieren zal ontmoeten. De rendieren worden ingespannen en voor de slee gezet. Meestal biedt de slee plaats aan twee personen en wordt hij getrokken door één rendier. De slee komt langzaam in beweging en je geniet, in een deken gewikkeld, van de weidse landschappen en de absolute rust.

Ga op husky safari 

Na een rustige rit in een rendierslee is het tijd voor wat meer actie. De slee staat klaar en de husky’s staan ​​letterlijk en figuurlijk in de startblokken. Eén persoon zit comfortabel ingepakt op de slee en de tweede persoon staat achterin. En hou je goed vast, want zodra de honden losgemaakt zijn, gaan ze er met grote haast vandoor. Er volgt een spannende tocht langs een vooraf uitgestippeld parcours. Er is geen tijd om van het landschap te genieten, zeker niet als je achterop de slee zit, want de husky’s rennen alsof hun leven ervan afhangt.

Zie het noorderlicht

Het noorderlicht, of Aurora Borealis, spotten is de ultieme activiteit in Lapland. De meeste hotels in Lapland maken je wakker  als het noorderlicht te zien is. Nog leuker is het natuurlijk om tijdens je vakantie in Lapland een excursie te doen speciaal in de hoop het noorderlicht te zien. 

Bezoek Santa Clause Village

De enige echte kerstman woont in een dorpje vlakbij Rovaniëmi. In feite is Santa Claus Village een themapark met wat winkeltjes en een postkantoor. Je kunt naar het kantoor van de Kerstman gaan en hem de hand schudden. Er is geen toegangsprijs, maar als je een foto van jou en de kerstman wilt, zul je toch even in de buidel moeten tasten. Ook kan je van hier uit een postkaartje sturen. 

Overnacht in het ijshotel

Er zijn verschillende ijshotels in Lapland. Een verblijf in een van de ijshotels biedt de meest exclusieve luxe-ervaring tijdens je vakantie in Lapland. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om alleen het hotel te bezoeken. Je wandelt door de ijssculpturententoonstelling, bezoekt de kapel en drinkt een ijskoud drankje aan de bar. Toch raden we je aan om daar een keer te slapen. Het is echt een bijzondere ervaring. Je slaapt op een gigantisch ijsblok met rendierhuiden eroverheen gedrapeerd.