Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Enkele praktische tips om eindelijk het noorderlicht te spotten

Het noorderlicht is een van de meest magische natuurverschijnselen die je tijdens je reizen kunt zien. Lichtstralen zien dansen in de lucht boven je kan onwerkelijk lijken en is een ervaring die je nooit zult vergeten.

Hoewel er geen garantie is dat je het noorderlicht zal zien tijdens je reis, kan je je kansen op een onvergetelijke ervaring vergroten. Hier zijn enkele tips om (eindelijk) het noorderlicht te spotten.

Ga tijdens de beste periode van het jaar

Over het algemeen loopt het jachtseizoen voor het noorderlicht van eind september tot eind maart. Technisch gezien gebeurt het noorderlicht eigenlijk het hele jaar, maar buiten deze maanden is de lucht nooit donker genoeg om ze te zien.

Hoewel je misschien denkt dat december de beste tijd is om het noorderlicht te zien, is het dankzij de korte dagen eigenlijk vaak eind september en maart met de sterkste vertoningen dankzij de sterke geomagnetische stormen die rond deze tijd plaatsvinden.

Ga naar het Noorden

Het is geen verrassing dat veel van de winterbestemmingen op het noordelijk halfrond ook dienst doen als topplekken om het noorderlicht te zien.

De naam is een beetje een weggever. Als je het noorderlicht wilt zien, moet je naar noordelijke bestemmingen gaan, bij voorkeur die binnen de poolcirkel zoals zoals Tromso en Rovaniemi. Dat komt omdat veel van de moleculaire activiteit die het noorderlicht veroorzaakt, plaatsvindt bij de magnetische polen van de aarde, met als resultaat dat het Noordpoolgebied de beste plek is om naar aurora’s te zoeken.

Ga op jacht vanaf dag één

Houd er rekening mee dat het noorderlicht verschijnt of helemaal niet. Zelfs als de omstandigheden er absoluut perfect uitzien, kunnen ze toch besluiten het feest te missen.

Het komt er dus op neer dat je nooit een kans mag missen om uit te kijken naar Aurora Borealis. Als het zien van het noorderlicht op je bucketlist staat, dan kan je je kansen aanzienlijk verhogen als je elke nacht van je reis op jacht gaat.

Vermijd lichtververvuiling

Tegenwoordig is lichtvervuiling een belangrijk obstakel om van de nachtelijke hemel te genieten en hetzelfde geldt voor het zien van de aurora. Dus als je je afvraagt ​​hoe je het noorderlicht überhaupt kunt zien, dan is de beste tip om weg van de lichten van de stad en de dorpen te geraken. Als je geen auto hebt gehuurd, boek dan een aurora-jachttocht die de wildernis in trekt.

Hou de Auroraweersvoorspelling in de gaten

De ideale locatie is zinloos als er niet de juiste hoeveelheid zonneactiviteit en een heldere hemel is. Controleer zowel het weer als de Aurora Borealis-voorspellingen voor elke nacht van je reis. Hoewel de Aurora-voorspellingen niet altijd correct zijn, kunnen ze je vertellen of je kansen om het noorderlicht te zien goed of slecht zijn. Met deze informatie kun je beslissen of je langer buiten wilt blijven of je terug wilt trekken in je warme kamer.

Je kunt ook de Aurora Forecast-app op je telefoon gebruiken. Deze op meldingen gebaseerde app is gemakkelijk te gebruiken en superhandig als je op jacht bent.