Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een stedentrip Edinburgh voor de Harry Potter fan

Harry Potter is een wereldwijd fenomeen met een Schots hart. Toen JK Rowling in een café in Edinburgh de avonturen van Harry, Ron en Hermelien zat te schrijven, had ze nooit kunnen vermoeden hoe populair de verhalen zouden worden. Hoewel Edinburgh niet werd gebruikt om een ​​van de scènes in Harry Potter te filmen, is het waar JK Rowling de boeken schreef en veel inspiratie vond voor personages en locaties. De Schotse hoofdstad heeft dan ook zelf een verleden van hekserij. Ontdek hier enkele locaties die als inspiratie dienden voor de boekenreeks die het bezoeken waard zijn tijdens je stedentrip Edinburgh.

Elephant Café

Je weet misschien dat Jo veel tijd doorbracht in cafés om haar eerdere romans te schrijven. Het Elephant Café is de meest bekende van deze etablissementen geworden. Het noemde zichzelf zelfs de ‘geboorteplaats van Harry Potter’. En met een schitterend uitzicht op de oude stad is het gemakkelijk te begrijpen waarom J.K. Rowling hier inspiratie vond.

Greyfriars begraafplaats

De meest opvallende grafsteen is die van Thomas Riddell Esquire, en zijn zoon, die ook Thomas Riddell heette, waar JK mogelijk inspiratie opdeed voor de echte naam van Lord Voldemort. Hoewel ze misschien niet wil toegeven dat ze inspiratie heeft gevonden in andere graven hier, kunnen de namen op sommige grafstenen nogal bekend voorkomen, zoals William McGonagall en Elizabeth Moodie.

Heriot School

Op korte loopafstand van het Elephant Café ligt George Heriot’s School, waarvan wordt gedacht dat deze de inspiratiebron voor Hogwarts is geweest. Net als Hogwarts is het gebouw groots en omvat het torentjes. De leerlingen dragen schooluniformen en worden gesorteerd in huizen. Maar in tegenstelling tot Hogwarts zijn de huisnamen Lauriston, Greyfriars, Raeburn en Castle.

Victoria Street en Grassmarket

Veel mensen hebben het gevoel dat ze door de Diagon Alley lopen als ze door Victoria Street slenteren. En de Grassmarket doet denken aan Hogsmeade, met zijn vele pubs en eigenzinnige winkeltjes.

Spoon

Hoewel het destijds nog geen Spoon heette, is dit een minder bekend café waar Jo haar toevlucht zocht. Toen de Steen der Wijzen werd geschreven, heette het Nicholson’s Café en was het eigendom van Jo’s zwager. Nu kun je hier genieten van de lunch, terwijl je een van de boeken herleest.

Balmoral Hotel

Naarmate de Potterreeks populairder werd, vond J.K. Rowling geen rust meer in stadscafés om te schrijven. Het was in kamer 552 in de Balmoral dat ze Deathly Hallows voltooide. Voor een astronomisch bedrag kunnen Potterheads verblijven in wat nu bekend staat als de JK Rowling Suite.

The Dog House

Er zijn een paar eetgelegenheden in Edinburgh die beweren dat sommige van de Harry Potter-boeken daar zijn geschreven. Maar The Dog House is niet een van hen. Maar maak je geen zorgen, deze vriendelijke pub heeft nog een reden om langs te komen, en die reden is Butterbeer. Het is aantrekkelijk goedkoop, en de boterachtige goedheid is iets dat alle Potterheads kunnen waarderen!