Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mooiste wandelingen in Schotland

Er zijn zoveel verbazingwekkende en geweldige wandelingen in Schotland, dat valt niet te ontkennen! Sommige van de beste delen van Schotland zijn het prachtige, wilde en ruige landschap, vooral in de iconische Highlands. Ontdek hier de mooiste wandelingen van het land.

Old Man of Storr, Isle of Skye

De Old Man of Storr, gelegen op het Isle of Skye, is waarschijnlijk een van de beste wandelingen in Schotland voor epische uitzichten. Dit is een relatief gemakkelijke wandeling, vooral omdat het ongeveer 45 minuten duurt na aankomst op de parkeerplaats.Maar wees gewaarschuwd, de route kan best druk zijn, vooral in drukkere tijden van het jaar.

Ben Nevis

Dit is een van de grootste wandeltochten in Schotland. Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië, behoeft geen introductie. Een wandeling naar de top van de Ben Nevis, die meer dan 1300 meter hoog is, is niet voor bangeriken en trekt meestal meer serieuze wandelaars en bergbeklimmers aan. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid bent en niet zomaar denkt dat je dit kunt overwinnen, vooral in de koudere wintermaanden. Dit gebied van Schotland kan worden geteisterd door ijzige rukwinden en in die periode wil je geen wandeltocht riskeren.

Ben More op het eiland Mull

Het eiland Mull is gemakkelijk bereikbaar met de veerboot vanuit Oban en het is een eiland dat gemaakt is voor avontuur. Volg de glooiende wegen – ideaal om te fietsen – naar de westkust van het eiland, die bijzonder schilderachtig is, met Loch Na Keal (een zeearm) dat een prachtige combinatie biedt van Atlantische kustschoonheid en Highland bergdrama.

De grootste berg hier is Ben More. Met 966 meter is dit de enige Munro op Mull en zelfs de enige Munro op een Schots eiland dat niet Skye is. Het is ook een prachtige wandeling – op een zonnige dag is hij niet al te veeleisend en vanaf de top heb je een sensationeel uitzicht over heel Mull.

Stac Pollaidg

Stac Pollaidh, aan de noordwestkust van Schotland, boven Ullapool, is nog zo’n berg die laat zien dat hoogte niet alles is. Deze berg in de Northwest Highlands is slechts 613 meter hoog, maar het landschap eromheen is alles waar je van droomt als je denkt aan de Highlands en aan de romantiek van het buitenleven in Schotland.

De wandeling naar Stac Pollaidh biedt een prachtig uitzicht op Assynt in het noorden en op de Summer Isles in het zuiden. Een goed pad naar boven betekent ook dat je de klim in slechts een paar uur kunt maken, en hoewel het vermoeiend werk is om boven te komen, is het helemaal niet technisch.

Liathach

Liathach in Glen Torridon wordt door velen beschouwd als de mooiste Munro van Schotland. Het is echter geen gemakkelijke dag in de bergen. Dit is alleen voor ervaren wandelaars. Vanaf het begin van deze klim doemen de wonderen van Liathach voor je op en door de enorme hoogte lijkt de klim (in sommige opzichten terecht) een tamelijk ontmoedigende taak. Er is een goed pad, maar het is ongelooflijk steil. Als je op de richel bent – en je weer op adem bent gekomen van die uren klimmen op een grote oude helling – krijg je een prachtig uitzicht op Torridon.