Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Is Zuid-Korea veilig om te reizen?

Zuid-Korea, het land van K-pop en een ontelbaar aantal wandelbare bergen, is een contrast tussen traditioneel en ultramodern. Je vergapen aan de glimmende wolkenkrabbers van Seoul, de eeuwenoude tempels van Gyeongju ontdekken, alle kimchi eten die je maar wilt. Het heeft alles van een droombestemming!

Maar wat met de olifant in de kamer – Noord-Korea? Hoewel een van de belangrijkste toeristische bestemmingen van Zuid-Korea in feite de gedemilitariseerde zone (DMZ) is, blijft er spanning en wantrouwen bestaan tussen de twee Korea’s. Het is allemaal een beetje onrustig. Het is allemaal een beetje zenuwslopend.

We begrijpen dus helemaal waarom je je afvraagt of Zuid-Korea veilig is of niet. 

Is Zuid-Korea veilig op dit moment?

In het kort: ja, Zuid-Korea is momenteel veilig om naartoe te reizen. Het is zelfs zo veilig dat je je telefoon per ongeluk op een tafel kunt laten liggen en niemand hem zal pakken. 

Veel mensen maken zich zorgen over de dreiging van Noord-Korea en aarzelen daarom om het land te bezoeken. Hoewel de grenssituatie echt gespannen is, is de veiligheid er op zijn zachtst gezegd hoog. De DMZ is erg veilig, zij het soms toeristisch, en wordt beheerd door het Amerikaanse leger.

Maar met de regeringswisseling in Zuid-Korea in 2017 (waarmee een einde kwam aan tientallen jaren van wat vaak de Park-dynastie wordt genoemd) is de communicatie tussen Noord- en Zuid-Korea voor het eerst in jaren weer opengegaan. Ze zijn het zelfs eens geworden over een vredesverdrag. Ja, de Koreaanse oorlog was nooit officieel geëindigd, maar nu dus wel. 

De veiligste plaatsen in Zuid-Korea

Seoul 

De stedelijke gebieden van Seoul zijn een samensmelting van het oude en het nieuwe, en er zijn veel gave plekken te zien in de stad. Vredige boeddhistische tempels liggen vlakbij bruisende uitgaanswijken. Seoul is inderdaad een fascinerende stad vol contrasten en verrassingen. In de stad zelf wonen bijna 12 miljoen mensen, terwijl het grotere metrogebied maar liefst 25 miljoen inwoners telt. Dat is meer dan de helft van de bevolking van het land in één stad!

Busan

Busan, de op één na grootste stad, staat vooral bekend om zijn stranden, omdat Koreanen hier in de zomervakantie massaal naartoe komen voor zon en strand. Maar dat is niet alles wat er te doen is in Busan. De stad is ook de thuisbasis van een aantal verbazingwekkende tempels, natuurreservaten en warmwaterbronnen. Busan staat ook bekend om de vele festivals die er het hele jaar door worden gehouden. Het Busan International Film Festival duurt de eerste tien dagen van oktober en trekt veel publiek.

Het eiland Jeju

Jeju is de thuisbasis van de hoogste berg van Zuid-Korea, de langste lavabuis ter wereld, vele zandstranden, eigenzinnige themaparken en zelfs een aantal leuke wandeltochten. De meeste Koreanen kiezen voor een vakantie op het eiland Jeju. Het is zeker de eerste keuze voor honeymooners, maar je hoeft geen pasgetrouwde te zijn om hier te genieten. Jeju is ook een eiland voor backpackers. Er zijn genoeg sociale hostels op Jeju waar je andere reizigers kunt ontmoeten.