Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ontdek de zeven wereldwonderen

We hebben misschien allemaal wel gehoord van de ‘zeven wereldwonderen’, maar welke ongelooflijke monumenten maken deel uit van de meest recente lijst?

Het Colosseum, Italië

Het Colosseum is het grote ovale amfitheater in het centrum van Rome waar gladiatoren ooit vochten voor hun leven. Het grootste amfitheater ooit gebouwd, werd gebouwd van zand en steen in acht jaar tijd, van 72 tot 80 na Christus. Het kolossale bouwwerk bood plaats aan 80.000 toeschouwers, opgesteld in een cirkelvormige ring rond het centrale podium. Hier vonden dramatische en soms gruwelijke gebeurtenissen plaats, niet alleen gladiatorenspellen, maar ook klassieke toneelstukken, dierenjachten en executies.

De Chinese Muur, China

De Chinese Muur is een enorme barrière van duizenden kilometers langs de historische noordgrens van China. De muur is in de loop van duizenden jaren ontstaan en begon zijn leven als een reeks kleinere muren uit de 7e eeuw voor Christus, gebouwd als beschermende barrières tegen nomadische invallen. In 220 v. Chr. zorgde de eerste keizer van China, Qin Shi Huang, ervoor dat alle Chinese muren werden samengevoegd tot één almachtige barrière, waarbij de muur werd versterkt en uitgebreid om de noordelijke indringers buiten de deur te houden.

Taj Mahal, India

De beroemde Taj Mahal in India is het verbluffende witmarmeren mausoleum aan de oever van de rivier Yamuna in de stad Agra, en het is geselecteerd als een van de zeven wereldwonderen. Mughal keizer Shah Jahan bouwde de tempel als graftombe voor zijn geliefde vrouw Mumtaz Mahal, die stierf tijdens de bevalling in 1631. Een marmeren tombe in het centrum wordt omringd door 42 hectare grond, waar tuinen, een moskee, een gastenverblijf en een zwembad het complex compleet maken.

Cristo Redentor, Brazilië

Het beeld van Christus de Verlosser staat boven Rio de Janeiro op de top van de berg Corcovado. Met een hoogte van 30 meter is dit monument een iconisch embleem van Brazilië. Dit enorme openbare kunstwerk werd in de jaren 1920 ontworpen door de Pools-Franse beeldhouwer Paul Landowski en in 1931 voltooid door de Braziliaanse ingenieur Heitor da Silva Costa en de Franse ingenieur Albert Caquot. Christus de Verlosser is gemaakt van gewapend beton bekleed met meer dan 6 miljoen speksteentegels en is het grootste art-decosculptuur ter wereld.

Machu Picchu, Peru

Machu Picchu is een verloren stad uit de 15e eeuw, een zeldzame citadel die hoog in het Andesgebergte boven de Peruaanse Heilige Vallei is ontdekt. Verbazingwekkend genoeg is het een van de enige precolumbiaanse ruïnes die bijna intact is teruggevonden, met sporen van voormalige pleinen, tempels, landbouwterrassen en huizen. Archeologen denken dat de citadel rond 1450 werd gebouwd als landgoed voor de Incakeizer Pachacuti met gepolijste droogstenen muren. De Inca’s verlieten de site een eeuw later en het bleef honderden jaren verborgen, voordat het in 1911 onder de aandacht werd gebracht door de Amerikaanse historicus Hiram Bingham.

Chichen Itza, Mexico

Diep in de Mexicaanse staat Yucatán ligt Chichen Itza, een historische Mayastad die tussen de 9e en 12e eeuw werd gebouwd. De stad werd gebouwd door de precolumbiaanse Mayastam Itzá en omvat een reeks monumenten en tempels. De beroemdste is El Castillo, ook wel bekend als de Tempel van Kukulcan. Het is een enorme trappiramide in het centrum van de stad die werd gebouwd als devotietempel voor de god Kukulkan. In totaal heeft de hele tempel 365 treden, één voor elke dag van het jaar. Nog indrukwekkender is dat tijdens de lente- en zomerequinoxen de middagzon driehoekige schaduwen werpt op de noordelijke trap van de piramide die lijken op een gevederde slang die langs het oppervlak naar beneden glijdt, op weg naar een stenen slangenkop aan de basis – geen wonder dat het vandaag de dag een van de zeven wonderen is!

Petra, Jordanië

Petra, de oude stad in het zuiden van Jordanië, wordt ook wel de ‘roze stad’ genoemd vanwege haar gouden tint. De stad dateert uit 312 voor Christus. Deze oude stad ligt in een afgelegen vallei en werd gesticht door de Arabische Nabateeërs, een verfijnde beschaving die prachtige architectuur en complexe waterwegen uit de omringende rotswanden hakte. De Nabateeërs vestigden Petra ook als een succesvol handelscentrum en vergaarden enorme rijkdommen en een bloeiende bevolking voordat ze door aardbevingen werden weggevaagd. De stad was eeuwenlang onbekend voor de westerse wereld, maar werd in 1812 ontdekt door de Zwitserse ontdekkingsreiziger Johann Ludwig Burckhardt.