Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De mooiste natuurplekjes in Nederland

Wanneer we aan reizen denken en indrukwekkende natuur, denken we steeds aan het buitenland. Van de Alpen tot de uitgestrekte bossen van Scandinavië. Maar wist je dat Nederland ook heel wat mooie nationale parken heeft? Ontdek hier de mooiste natuurplekjes in Nederland.

De Veluwe

De Veluwe, gelegen in Gelderland, is het grootste nationale park van Nederland. Het is uitgeroepen tot het mooiste natuurgebied van het land, dus het is logisch om het bovenaan deze lijst van natuur in Nederland te zetten! De Hoge Veluwe heeft allerlei soorten landschappen, van heidevelden tot bossen. En het nationale park kun je het beste verkennen op de meest Nederlandse manier van allemaal – op de fiets.

Kijk in Het Nationale Park De Hoge Veluwe uit naar de ‘Dutch Big Five’, waaronder vossen, dassen, reeën, wilde zwijnen en edelherten. Je zult ook grazende Schotse Hooglanders, gravende bevers en nog veel meer tegenkomen.

De Waddenzee

De Waddenzee is het grootste getijdengebied aan de kust van Europa, waardoor het een plek heeft gekregen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het loopt helemaal van Den Helder in Nederland tot Esbjerg in Denemarken, en het is echt een unieke plek om te bezoeken.

Maak een tochtje aan boord van een historische zeilboot en ervaar ‘aan de grond lopen’, een ongelofelijke ervaring waarbij de zeilboot met opzet aan de grond loopt op een zandbank. Zo kun je een wandeling maken over het wad. Er is veel wild te zien en als je geluk hebt, zie je misschien wel een zeehond! De Waddenzee ontdekken kan het best door te verblijven op een van de Waddeneilanden.

De Brabantse Sahara

De Brabantse Sahara, officieel bekend als de Duinen van Loon en Drunen, is letterlijk een stuk woestijn midden in Noord-Brabant. Deze verbazingwekkende duinen zijn meer dan 10.000 jaar geleden gevormd en beslaan ongeveer dertig vierkante kilometer land. Het is een prachtige locatie voor wandelingen en paardrijtochten en een van de mooiste plekken in Nederland.

In tegenstelling tot wat je zou denken van woestijnen, vind je in de Brabantse Sahara een gevarieerde verzameling planten en dieren, waaronder reeën.

De Biesbosch Nationaal Park

De Biesbosch is een karakteristiek zoetwatergetijdengebied, een van de weinige zoetwatergetijdengebieden ter wereld. Wandel, fiets of kano door een doolhof van waterwegen, terwijl je uitkijkt naar bevers, het populairste dier in De Biesbosch.

Weerribben-Wieden Nationaal Park

Dit prachtige veen is het grootste in Noordwest-Europa en bestaat uit meren, vijvers en kanalen, vermengd met veengebieden, bossen en rietvelden. Een van de beste manieren om deze prachtige moerassen te ervaren is per kano of elektrische boot. Hiermee kun je de natuurlijke schoonheid om je heen echt in je opnemen terwijl je over het water dobbert. Gelukkige bezoekers zien misschien zelfs een otter tussen de vegetatie.
De Limburgse heuvels

Nederland staat niet bekend om zijn heuvels. Maar voor Nederlandse begrippen heeft Zuid-Limburg ze in overvloed. Voor mensen met een hart voor de heuvelachtige landschappen is dit een van de mooiste plekken in Nederland. Hier vind je prachtige groene landschappen, afgewisseld met kabbelende beekjes, stromende riviertjes en fascinerende bosgebieden.

Daarnaast is dit de perfecte reis voor diegenen die houden van een actievere vakantie, want er zijn veel mooie wandelingen en fietstochten beschikbaar door het glooiende landschap. De bekendste is wellicht de Dutch Mountain Trail.