Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Onderschatte bestemming in Europa: Slowakije

Slowakije is een van de meest onderschatte landen in Europa, vaak in de schaduw van populairdere buren: Polen, Tsjechië, Oostenrijk, Hongarije of Oekraïne. Ook al zijn er veel spannende, interessante en diverse dingen te doen in Slowakije, toch besluiten niet veel toeristen om verder het land in te trekken. Ze bezoeken meestal alleen Bratislava. Grote vergissing! Slowakije heeft zoveel te bieden en we garanderen je dat je niet teleurgesteld zult zijn als je besluit dit fantastische land te ontdekken.

Wandelen in het Tatra-gebergte

Een van de allerbeste dingen om te doen in Slowakije is wandelen. Het land is bedekt met bergen en biedt prachtige wandelingen van verschillende niveaus, zodat iedereen van de Slowaakse bergen kan genieten. De populairste en spectaculairste zijn de Hoge Tatra, gelegen in het noorden van het land direct aan de grens met Polen, met daar de hoogste top van Slowakije – Gerlachovský štít (2.655 meter boven zeeniveau). Dit is een van de mooiste maar meest onderschatte bergen in Europa.

Nationaal Park Slowaaks Paradijs

Er is nog een unieke plek, perfect om te wandelen (hoewel je wel een beetje conditie moet hebben om er goed van te kunnen genieten) – Nationaal Park Slowaaks Paradijs. Het gebied staat bekend om zijn kloven, watervallen en soms extreme paden (met ladders en dergelijke), en in totaal vind je er zo’n 300 km aan wandelpaden.

Bezoek indrukwekkende kastelen

Slowakije herbergt een aantal prachtige en indrukwekkende kastelen die je gemakkelijk kunt bezichtigen als je het land bezoekt. Ook al is het niet zo’n groot land, er zijn meer dan 100 kastelen te vinden in Slowakije!

De belangrijkste is waarschijnlijk het middeleeuwse kasteel van Spis, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, in het noordoosten van Slowakije. Ook al is het vandaag de dag grotendeels een ruïne, het maakt nog steeds indruk met zijn grootsheid. Je kunt je zo goed voorstellen hoe het eruit moet hebben gezien op het hoogtepunt van zijn welvaart. Het meest bezochte kasteel is dan weer het kasteel van Bratislava, dat hoog boven de rivier de Donau ligt en de hoofdstad van Slowakije domineert.

Geniet van kuuroorden

Slowakije is de thuisbasis van 21 kuuroorden, gebouwd op minerale bronnen (er zijn er meer dan duizend in het land!). Veel van deze stadjes zijn een perfecte ontsnapping uit de drukte om te onthaasten, te genieten van de luie sfeer en je lichaam en ziel te verzorgen.

Onze persoonlijke favoriet is Bardejovské Kúpele, net buiten Bardejov. Het dateert uit de 13e eeuw en werd in het verleden bezocht door een aantal bekende mensen, waaronder Sisi (er is zelfs een monument aan haar gewijd), Marie Louise (de vrouw van Napoleon) of Alexander I – de keizer van Rusland.

Maak een mooie treinreis

Slowakije is een van de meest onderschatte landen als het gaat om mooie treinroutes en het mooie is dat je geen speciale overprijsde treinen hoeft te nemen om ervan te genieten. Het is genoeg om de gewone trein te nemen, een stoel aan het raam te scoren en te genieten van het prachtige uitzicht buiten.

De mooiste en gemakkelijkste route is van Bratislava naar Kosice via Trencin, Zilina en Poprad. Je zult eerst de uitzichten langs de rivier de Vah bewonderen en vervolgens het berglandschap van Noord-Slowakije, inclusief het spectaculaire uitzicht op de Hoge Tatra.