Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Enkele tips om vanaf nu duurzaam op reis te gaan

Duurzaam reizen is op een verantwoorde manier reizen door de impact op het milieu te verminderen. Je verplaatsen is nog nooit zo eenvoudig geweest, wat ons allemaal de kans heeft gegeven om de wereld te zien. Als zodanig heeft het toerisme een hoge vlucht genomen! Massatoerisme kan echter problemen veroorzaken voor gemeenschappen, culturen, dieren in het wild en de natuur. Dus hoe kunnen we blijven reizen op een manier om onze planeet beter te behouden? Hier zijn enkele handige tips om een ​​positieve impact te maken op je bestemming en reizen duurzaam te houden!

Kies een duurzame reisbestemming in plaats van een populaire

Een goede manier om duurzaam te reizen is door een slimmere vakantiebestemming te kiezen. De laatste reistrends, gebaseerd op populaire films of series, kun je beter niet volgen. De Game of Thrones serie bracht bijvoorbeeld roem naar Dubrovnik, Kroatië. Dit zorgde voor problemen voor een bestemming die niet was voorbereid op het massatoerisme. Bijvoorbeeld is de stad geplaagd door meer verkeer, verslechtering van historische locaties en stijgende prijzen die de lokale bevolking verdrijven.

Doe research naar accommodaties en tours die duurzaam zijn

Doe onderzoek naar accommodaties en tours die je van plan bent te boeken, op basis van hoe ‘groen’ ze zijn. Normaal gesproken vind je dit soort informatie op hun website. Verantwoord boeken is een positieve manier om duurzaam te reizen. Nog beter is om bijvoorbeeld je eigen milieuvriendelijke toiletartikelen mee te nemen in plaats van de producten van het hotel te gebruiken.

Pak licht

Licht en doordacht inpakken is een kleine, maar effectieve manier om duurzaam te reizen. Hoe meer we inpakken, hoe meer brandstof vliegtuigen, treinen en auto’s nodig zullen hebben. Ook is het makkelijker om lichtere bagage mee te nemen. Probeer de inhoud van je tas te halveren door goed na te denken over wat je inpakt. Neem bijvoorbeeld een hervulbare waterfles mee zodat je geen plastic voor eenmalig gebruik hoeft te kopen.

Vermijd dierenvermaak

Dieren in het wild is een van de beste aspecten van reizen. Helaas heeft 75% van al het wildtoerisme een negatief effect op de dieren. Deelnemen aan dierenentertainment kan van alles betekenen. Van het kijken naar dolfijnen die trucs uitvoeren tot het berijden van een olifant. Het is ook van toepassing op amusement dat onschuldig lijkt, zoals het voeren van een adelaar of het vasthouden van een slang of aapje.

Winkel lokaal

Duurzaam reizen gaat over het hebben van een positief effect op je bestemming, de cultuur en de gemeenschap. Een manier om dit te doen is door te winkelen bij lokale zaken. Zoek lokale markten voor voedsel dat lokaal wordt geproduceerd. Dit is anders dan de grote supermarkten die voedsel importeren via vliegtuigen.