Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe reis je op een bestemming waar je de taal niet beheerst?

De wereld rondreizen kan een onvergetelijk avontuur zijn, maar op een gegeven moment zullen er onvermijdelijk taalproblemen ontstaan. Er zijn technieken om ervoor te zorgen dat mensen je begrijpen, ook al is het niet altijd mogelijk voor jou om de taal van elk land dat je bezoekt te beheersen. Gelukkig vereist reizen geen vloeiendheid. Je kunt reizen zonder de lokale taal te kennen als je een paar handige hulpmiddelen hebt en de bereidheid om af en toe dwaas over te komen.

Hier zijn enkele tips om te helpen.

Leer enkele zinnen

Maak een lijst met termen en uitdrukkingen die je kunt gebruiken, zelfs als je de taal niet vloeiend spreekt, zoals “Spreekt u Engels?” en “Alsjeblieft, bedankt.” “Neem me niet kwalijk, ik spreek geen (naam van taal)” is waarschijnlijk iets dat je uit je hoofd zult leren. Leer hoe je op een beleefde manier “hallo” kunt zeggen. 

Word een Hints-expert

Gebaren kunnen taalbarrières helpen overstijgen, en geen enkel gebaar is in dit opzicht nuttiger dan simpelweg wijzen. Wijs naar het souvenir dat je wilt kopen in een etalage, naar het menu-item dat je niet kunt uitspreken, of naar je kaart als je de weg naar een bezienswaardighed niet kunt vinden.

Maar pas op, in sommige landen worden gebaren die je dagelijks maakt als onbeleefd beschouwd. In Iran is een opgestoken duim bijvoorbeeld vergelijkbaar met iemand de middelvinger geven. In Maleisië is het aanstootgevend om alleen de wijsvinger te gebruiken om te wijzen (beleefd wijzen in Maleisië gebeurt met de wijs- en middelvinger samen).

Gebruik een vertaalapp 

Je zult waarschijnlijk niet op tijd een volledig nieuwe taal kunnen leren voor je aanstaande vakantie, maar je kunt het jezelf gemakkelijker maken door een vertaalapp op je telefoon te downloaden. Hoewel Google Translate verre van foutloos is, is het handig voor korte zinnen die je misschien moeilijk kunt onthouden. Vergeet ook niet om deze offline toegankelijk te maken. 

Ga op een georganiseerde reis

Een andere optie is om ervoor te kiezen om het niet alleen te doen, en liever mee te gaan met een tour. Met een gids die ervaring heeft met reizen in het land en de steun heeft van een reisorganisatie, is het een veel gemakkelijkere manier om te reizen.

Je verliest wel in authentieke lokale ervaringen en interactie met de lokale bevolking, maar de voordelen in termen van gemak en begrip kunnen die tenietdoen. Het is zeker een optie om te overwegen.

Plan de logistiek op voorhand

Een spontane backpacker zijn biedt de ultieme vrijheid, maar misschien wil je dit soort vrolijke vakanties bewaren voor een reis naar Australië, waar de algemene bevolking Engels spreekt. ’s Avonds laat ronddwalen in een onbekend land op zoek naar een hostel, luchthaventransfer of zelfs een bar of restaurant is niet ideaal als je de lokale taal niet spreekt — en om nog maar te zwijgen van het feit dat het op sommige buitenlandse bestemmingen onveilig kan zijn.

Spreek langzaam en duidelijk

Als je gewend bent dat iedereen om je heen Engels spreekt, realiseer je je niet altijd hoe snel je spreekt. Het is mogelijk dat de persoon met wie je in een ander land spreekt wel een beetje Engels spreekt, maar het niet verstaat als je snel praat. Zorg er dus voor dat wanneer je Engels spreekt met de lokale bevolking, je langzaam, duidelijk en zorgvuldig spreekt en gemakkelijke woorden en zinnen gebruikt.