Mijn familie ging niet op kampeervakantie, dus ik was al bijna volwassen toen ik het plezier van kamperen ontdekte. Zonder wijze outdoorgoeroe om me te begeleiden, moest ik mijn eigen fouten maken en ervan leren. Gelukkig deel ik hier een paar dingen die ik graag had geweten voor mijn eerste kampeertrip.
Het wordt erg koud ’s nachts
Of je nu in Australië bent of in Scandinavië, ´s nachts koelt het erg af. Zo erg dat je wellicht niet zal kunnen slapen tenzij je goed voorbereid bent. Om een gelukkige kampeerder te blijven, stel ik voor om je voor te bereiden op de kou. In dit geval is het beter om te veel te hebben dan te weinig. Slaap op zijn minst van de grond op een opblaasbare mat of opblaasbaar matras, investeer in een fatsoenlijke slaapzak en neem een extra deken mee.
Afwassen hoort er bij
Je mag dan wel op vakantie zijn, maar je moet nog steeds afwassen. Dat betekent dat je de dingen moet meenemen die je nodig hebt om die klus te klaren. Kortom, vergeet geen afwasteiltje, afwasmiddel, spons en de zo belangrijke theedoek. Ik probeerde altijd ruimte te besparen bij het inpakken voor een kampeertrip door geen afwasteiltje te gebruiken, maar doorheen de jaren is dat er toch bijgekomen.
Een tent is niet geluiddicht
Omdat ik een groot aantal nachten onder tentdoek op campings heb doorgebracht, heb ik niet alleen alles gezien, maar ook alles gehoord. Vaak is dat het geweldige geluid van het ochtendkoor in de lente, het getrippel van lichte zomerregen of het ritselen van de bladeren in de herfst. Dit zijn enkele van de geweldige ervaringen die kamperen speciaal maken, maar af en toe hoor je iets wat je liever niet hoort – medekampeerders die laat op de avond een hartig gesprek voeren, de muziek van je buren of een diepe slaper die snurkt als een zeeolifant. Als je hier last van hebt, kies dan een camping waar versterkte muziek niet is toegestaan en waar er genoeg ruimte is tussen de kampeerplekken – en vergeet je oordopjes niet, voor het geval dat.
Oefening baart kunst
Het is altijd een goed idee om je tent een paar dagen voordat je op vakantie gaat thuis op te zetten. Op die manier kun je, als de stokken ontbreken, de tent beschimmeld is of als het een beetje een puzzel is om in elkaar te zetten, proberen om het te corrigeren voordat je aankomt op de camping waar dat waarschijnlijk een stuk moeilijker zal zijn.
Een tweepersoonstent is een eenpersoonstent
De wereld van tenten kan verwarrend zijn. Maar als je overweegt een kleine tent te kopen voor je eerste reis, wees dan gewaarschuwd: een eenpersoonstent is precies dat – groot genoeg voor één man om in te slapen. Soms kan het al een hele opgave zijn om je tas naast je in de tent te krijgen. Prima voor als je op pad bent en een tent wilt die klein inpakt en bijna niets weegt, maar niet echt geschikt voor een vakantie. Mijn advies is om een tent te kopen die geadverteerd staat als een tent voor één persoon meer. Of, nog beter, ga naar een tentenshowroom zodat je weet wat je krijgt.