Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Deze wijnroutes doen iedere wijnliefhebber verlangen naar vakantie

Voor wijnliefhebbers is er niets beters dan het verkennen van prachtige wijnstreken, het proeven van voortreffelijke wijnen en het leren kennen van de unieke cultuur en geschiedenis achter elk glas. Wijnroutes bieden een unieke combinatie van culinaire ervaringen, adembenemende landschappen en culturele ontdekkingen. Hier zijn enkele van de meest indrukwekkende wijnroutes ter wereld die je op je bucketlist moet zetten.

De Route des Vins d’Alsace, Frankrijk

De Elzas, gelegen in het noordoosten van Frankrijk, biedt een van de meest schilderachtige wijnroutes ter wereld. De Route des Vins d’Alsace strekt zich uit over 170 kilometer en voert je door charmante dorpjes, middeleeuwse kastelen en eindeloze wijngaarden. Hier proef je voornamelijk witte wijnen zoals Riesling, Gewurztraminer en Pinot Gris.

Hoogtepunten: Bezoek het pittoreske stadje Colmar, het kasteel van Haut-Koenigsbourg en de schilderachtige dorpjes Riquewihr en Eguisheim.

Beste reistijd: Mei tot oktober, tijdens het wijnseizoen en de wijnfestivals.

Napa Valley, Californië, Verenigde Staten

Napa Valley, gelegen in Californië, is een van de beroemdste wijnstreken ter wereld. Deze regio staat bekend om zijn uitstekende Cabernet Sauvignon en Chardonnay. De wijnroute voert je langs meer dan 400 wijngaarden en biedt tal van mogelijkheden voor wijnproeverijen, rondleidingen en culinaire ervaringen.

Hoogtepunten: Bezoek het indrukwekkende Castello di Amorosa, de historische Robert Mondavi Winery en geniet van een gastronomische maaltijd in een van de vele bekroonde restaurants.

Beste reistijd: Augustus tot oktober, tijdens de oogsttijd.

Toscane, Italië

De wijnroutes van Toscane nemen je mee door glooiende heuvels, olijfgaarden en middeleeuwse dorpen. Deze regio is beroemd om zijn Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Naast wijnproeverijen biedt Toscane ook een rijke culturele ervaring met zijn kunst, architectuur en geschiedenis.

Hoogtepunten: Bezoek de steden Florence en Siena, het Chianti Classico gebied en de charmante dorpjes Montalcino en Montepulciano.

Beste reistijd: April tot juni en september tot oktober, om de zomerse drukte te vermijden en te genieten van aangename temperaturen.

Stellenbosch, Zuid-Afrika

Stellenbosch, gelegen nabij Kaapstad, is de bekendste wijnregio van Zuid-Afrika. Hier vind je prachtige wijngaarden, historische landgoederen en een breed scala aan wijnen, waaronder Pinotage, Chenin Blanc en Sauvignon Blanc. De wijnroute biedt adembenemende uitzichten en tal van mogelijkheden voor wijnproeverijen en gastronomische ervaringen.

Hoogtepunten: Bezoek de historische landgoederen zoals Spier en Vergelegen, geniet van een picknick bij Boschendal en verken de charmante stad Stellenbosch.

Beste reistijd: September tot april, tijdens het zomerseizoen in Zuid-Afrika.

Mendoza, Argentinië

Mendoza, gelegen aan de voet van de Andes, is de grootste wijnproducerende regio van Argentinië. Deze streek staat bekend om zijn Malbec, evenals andere rode en witte wijnen. De wijnroute biedt niet alleen uitstekende wijnen, maar ook spectaculaire berglandschappen en avontuurlijke activiteiten zoals paardrijden en wandelen.

Hoogtepunten: Bezoek de wijngaarden van de Uco Valley, de historische Bodega Norton en geniet van een wijn- en dinertour bij Bodega Catena Zapata.

Beste reistijd: Maart tot mei, tijdens de oogsttijd en het jaarlijkse wijnfestival.

Douro Valley, Portugal

De Dourovallei, gelegen in het noorden van Portugal, is een van de oudste wijnregio’s ter wereld en staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Deze regio is beroemd om zijn portwijn, maar produceert ook uitstekende rode en witte wijnen. De wijnroute volgt de kronkelende Douro-rivier en biedt spectaculaire uitzichten op terrassen met wijngaarden.

Hoogtepunten: Bezoek de pittoreske stad Porto, de historische wijnhuizen in Vila Nova de Gaia en maak een riviercruise door de Dourovallei.

Beste reistijd: Mei tot oktober, om te genieten van het aangename weer en de wijnoogst.

Naar welke regio gaat jouw voorkeur?