Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De Kilimanjaro beklimmen in Tanzania kan iedereen

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Je heeft geen doorgewinterde bergbeklimmer te zijn om de hoogste berg – Kilimanjaro – van Afrika te bedwingen. In tegenstelling met andere majestueuze bergen met deze hoogtemeters is geen speciale bergbeklimmingsvaardigheid nodig. Het meest belangrijke is dat je over een vrij goede conditie beschikt. De uitrusting die je meeneemt moet bestand zijn tegen de koude, neerslag en windvlagen. Vooral op de hoogtes boven de boomgrens. Uiteraard speelt motivatie een superbelangrijke rol om deze expeditie tot een goed einde te brengen.

De hoogteziekte is de grootste vijand tijdens de beklimming

Louter vanuit technisch oogpunt bekeken is de Kilimanjaro vrij makkelijk te overwinnen. Het enige gevaar dat om de hoek loert is dat je last krijgt van de zogenaamde hoogteziekte. Dit treedt op wanneer het lichaam niet voldoende kan wennen en herstellen aan de hoogteverschillen tijdens de tocht. Twee parameters zijn heel belangrijk als je een hoogteziekte wil vermijden:

Acclimatisatie

Een van de belangrijkste aspecten bij de klimtocht van de Kilimanjaro is de acclimatisatie. Met deze term wordt bedoeld dat je het lichaam voldoende moet laten wennen aan het zuurstofgehalte dat sterk gaat verminderen bij toenemende hoogte. Praktisch gezien wordt bij elke beklimming naar een bepaalde hoogte gestegen in de voormiddag. In de namiddag ga je terug naar het beginpunt van die dag en blijf je daar overnachten. Deze methode wordt door klimmers ook ‘laag slapen en hoog klimmen’ genoemd. Met dit principe gaat je lichaam geleidelijk wennen aan de hoogtemeters en maak je een grotere kans om de bergtop te bereiken. Voor alle duidelijkheid: wie de Kilimanjaro beklimt, heeft de mogelijkheid om een extra acclimatisatiedag te boeken bij de meeste lokale touroperators.

De expeditie slaagt wanneer het wandeltempo goed zit

Dragers en gidsen zal je vaak tijdens de beklimming van de Kilimanjaro ‘Pole, pole’ horen zeggen. In Swahili betekent dit letterlijk ‘rustig, rustig’. Het is belangrijk dat je langzaam naar boven klimt zodat je je krachten makkelijk kunt doseren als je de bergtop wil bereiken.

Professionele dragers en gidsen dragen je uitrusting naar boven

Bij elke beklimming van de Kilimanjaro ga je begeleid worden door dragers die van hun hobby hun beroep hebben gemaakt. Zo wordt de uitrusting (samen met de tenten) naar de volgende hoogtebestemming getransporteerd. Zij lopen vaak vooruit naar de volgende bivakplaats om de tenten op te slaan. Uitzondering op die regel is de Marangu route waar je in een sjofele slaapzaalhut kampeert. De koks bereiden een stevig ontbijt ’s ochtend klaar zodat je voor de hele dag er tegen kan. Onderweg worden lunchpakketten voorzien. ’s Avonds staat er een nieuw menu op je te wachten. Om de Kilimanjaro te beklimmen, heb je de keuze uit volgende routes:

  • De zogenaamde Coca Cola Route of Marangu route
  • Rongai route
  • Lemosho route
  • Shira route (lagere slaagkans)