Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Deelnemen aan een safari in Afrika is een groot avontuur

De juiste uitrusting is belangrijk

Zijn de verplichte strohoed en kaki overalls echt het summum van safarikleding? We tonen je in welke outfit je het beste figuur slaat tijdens uw rondreis en hoe je het beste beschermd bent.

Safari-kleding: de perfecte bescherming tegen muggen

Eerst en vooral moet het de kleding beschermen tegen de gevaarlijke beten van de Anopheles-mug. Deze muggensoort is de belangrijkste verspreider van malaria. Vooral in het regenseizoen neemt in de nationale parken van Afrika het risico toe om malaria op te lopen door een muggenbeet.

Terwijl de Anopheles-mug vooral ’s nachts actief is, zijn twee andere niet-geliefde insecten overdag in beweging: de Tseetseevlieg, die slaapziekte kan overbrengen, en de Aedes-mug, die verantwoordelijk is voor de verspreiding van knokkelkoorts.

Informeer voor uw vertrek naar de noodzakelijke inentingen in je land van bestemming. Je kan dit doen bij het ministerie van Buitenlandse Zaken of bij een tropisch instituut. Soms zijn geschikte kleding en een muggenspray niet genoeg.

Kleur is belangrijk

Wat de kleur betreft, is persoonlijke smaak minder belangrijk dan de voorkeur van de Afrikaanse muggen. Muggen houden van donkere kleding. Als je een donkerblauwe broek en een zwart T-shirt draagt, ben je slecht uitgerust. Overigens komt dit ook omdat je veel sneller zweet in donkere kleding

De optimale safarikleding combineert lichte kleuren zoals wit, beige of lichte pasteltinten. Je vraagt je nu waarschijnlijk af waarom de safarigangers in de films altijd van die groene camouflagekleren aantrekken? Niet vanwege de muggen! Neonroze en appelgroen zijn gewoon niet geschikt voor de Big Five die je tijdens je safari zeker zult willen ontmoeten.

Welke kleren werken het best op een safari

De allrounder die geschikt is voor bijna elke buitenactiviteit is een trekkingbroek. Misschien heb je er al een in je garderobe die je gebruikt voor bergwandelingen. Als je er nog geen hebt, koop je er best een in kaki of beige. Een trekkingbroek moet comfortabel zitten. Als je twijfelt, neem dan de grotere maat.

De robuuste broeken hebben meestal veel zakken op de billen en de pijpen, waarin je kleine voorwerpen zoals insectenspray, geld, zakdoekjes en een smartphone kunt opbergen. Let er bij het kopen op dat ze ook afsluitbare zakken hebben.

Als het op bovenkleding aankomt, verschillen de meningen. Overhemden van functioneel materiaal zijn beter ademend, blijven zelfs in de hitte droog en drogen sneller als ze nat zijn. Toch zweren sommigen bij lichte katoenen kleding. Het natuurlijke materiaal is comfortabeler om op de huid te dragen en ruikt minder wanneer je begint te zweten. Katoen daarentegen wordt snel vochtig en droogt slechts langzaam.

Zip-on, zip-off: Zip-off jassen en broeken transformeren in een handomdraai in een nieuw luchtig kledingstuk. Overdag, in de zinderende hitte, kun je van een lange broek een korte broek maken en van een jas een vest. Als de muggen ’s avonds komen, is het “zip-on!” en armen en benen zijn beschermd.