Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Madagaskar, een bestemming voor iedere natuurliefhebber

Madagaskar ligt enkele honderden kilometers voor de kust van Mozambique en is een van de meest unieke plekken op aarde. Het is een land met veel verschillende gezichten: gouden kusten, weelderige bergen, grillige kalkstenen karsts en diepe, dorre ravijnen. Deze unieke habitats herbergen een ongelooflijke verscheidenheid aan dieren in het wild, waarvan 90 procent nergens anders op aarde te vinden is. Dat maakt van Madagaskar een bestemming voor iedere natuurliefhebber.

Ga op zoek naar maki´s

Van alle vreemde en prachtige wezens van Madagaskar zijn maki’s zonder twijfel de meest iconische. Er zijn bijna 100 verschillende soorten maki´s op het eiland, die allemaal endemisch zijn. Deze charismatische primaten variëren in grootte van de kleine dwergmuismaki tot de majestueuze, monochrome indri. De beste manier om de maki’s van Madagaskar te spotten, is door naar een van de vele nationale parken te gaan. Met name Andasibe-Mantadia National Park staat bekend om zijn grote indri-populatie, terwijl Ranomafana National Park de thuisbasis is van 12 soorten, waaronder de ernstig bedreigde gouden bamboemaki.

Vergaap je aan de majestueuze baobab

Baobabbomen zijn intrinsiek verweven in het weefsel van de Afrikaanse folklore. In het verleden waren inheemse volkeren afhankelijk van hun producten om te overleven, en als zodanig worden deze vreemde bomen vaak de “Tree of Life” genoemd. Tegenwoordig zijn ze opmerkelijk vanwege hun enorme omvang, waarbij de grootste soort een diameter tot 14 meter kan bereiken. Madagaskar is de thuisbasis van zes soorten endemische baobab. Hoewel ze overal op het eiland te zien zijn, is de Avenue of the Baobabs de meest bekende plek voor het bewonderen van baobabs.

Bezoek het ´stenen bos´

Madagaskar staat vol met buitengewone landschappen, maar misschien wel het meest opvallende van al zijn buitenaardse landschappen zijn de kalkstenen karsts van het noordwestelijke Tsingy de Bemaraha National Park. Ongeveer 200 miljoen jaar geleden werd de kalkstenen zeebodem omhoog geduwd, waardoor een uitgestrekt plateau ontstond. Na verloop van tijd werd het plateau geërodeerd en werd uiteindelijk een dicht “bos” van grillige kalksteennaalden afgewisseld met ravijnen en watervallen. Een gebied dat zo goed als ondoordringbaar is.

Ontdek het Isalo National Park

Isalo National Park, dat meer dan 190.000 hectare land beschermt, is een paradijs voor natuurliefhebbers. Hier vind je dichte bossen met pandanusbomen, natuurlijke zwemgaten en dramatische geologische formaties zoals plateaus, kloven, canyons en pinakels. Voor dieren in het wild staat je een traktatie te wachten: in het park kun je zo’n 14 soorten maki’s, meer dan 80 verschillende soorten vogels en reptielen en amfibieën zoals de Malagassische regenboogkikker en de Madagaskar-boa spotten. Bezoekers van het park komen hier voornamelijk om te wandelen, waarbij de Piscine Naturelle Trail een van de meer populaire routes is. Houd er rekening mee dat je een lokale gids moet inhuren om het park te verkennen, ofwel via een georganiseerde Madagascar-tour of bij het parkkantoor in Ranohira.

Spot wildlife in Lokobe Nature Special Reserve

Lokobe Nature Special Reserve, gelegen in Nosy Be, is het laatst overgebleven laaglandregenwoud van het eiland en een must-see als je in Madagaskar bent om dieren in het wild te zien. Onder de bewoners van het eiland vind je nachtelijke muismaki’s, Madagaskar ransuilen, bladstaartgekko’s en Nosy Be panterkameleons. Pas wel op voor de met uitsterven bedreigde zwarte maki, wat een beetje een verkeerde benaming is, gezien het feit dat de vrouwtjes roestkleurig zijn en witte plukjes haar op hun hoofd hebben. Om hier te komen, moet je een pirogue, een traditionele boomstamkano, naar de kust roeien.