Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De mooiste cenotes op het schiereiland Yucatan, Mexico

Op het hele schiereiland Yucatan zijn duizenden Cenotes populaire plekken geworden voor de lokale bevolking en reizigers om af te koelen van de hitte van de jungle. Hier zijn de beste cenotes in Playa del Carmen, Tulum, Cancun en Valladolid.

Wat is een cenote?

Een cenote is een diep, met water gevuld zinkgat gevormd in kalksteen. Het ontstaat wanneer het dak van een ondergrondse grot instort. De cenotes zijn diepe waterputten, die worden gevoed door de filtratie van regen en de stromingen van de rivieren die in het hart van de aarde ontstaan.

De beste cenotes om te bezoeken tijdens een roadtrip Mexico

Cenote Calavera

Deze cenote is eenvoudigweg een gat in de grond met een ladder naar beneden naar een ondergronds zwembad, Cenote Calavera is een kleine maar unieke en wild pittoreske cenote in de buurt van Tulum. Het is zeker een meer avontuurlijke grotcenote. Zo kan je hier springen van de rotsrand in de poel. Een bizarre ervaring.

Cenote Calavera is populairder bij duikers, maar is voor iedereen de moeite van het bekijken waard als je tijd hebt. Soms is er ook een touw waar je aan kunt slingeren! De toegangsprijs is $ 100 pesos.

Cenotes Yaxmuul

Grenzend aan het Jungle Maya Park, worden de Yaxmuul Cenotes beschouwd als een van de mooiste in de omgeving en zijn ze minder druk dan veel andere cenotes in de buurt van Tulum. Om ze te bereiken, moet je een paar kilometer over een onverharde weg rijden, dus meestal huren mensen een gids in om ze te nemen. Pakketten omvatten vaak het rijden met ATV’s door de jungle om er te komen, wat bijdraagt ​​aan de “avontuurlijke” sfeer.

Cenote Choo-Ha

Choo-Ha, een reeks van drie grotcenotes in de buurt van de Maya-ruïnes van Coba, is een verfrissende plek om een ​​duik te nemen en de prachtige rotsstructuren te verkennen. De naam vertaalt zich als “water dat druipt” vanwege de uitgestrekte stalactieten in de cenote-grot. De lange houten trap naar beneden naar deze ondergrondse cenote is een avontuur op zich. De toegangsprijs is $ 100 pesos.

Cenote Zaci-Ha

Cenote Zaci-Ha is een enorme openluchtcenote in de buurt van Valladolid. Met een torenhoge boogvormige halve grot boven een deel van de grote poel, is de locatie adembenemend groots. Het water is ook 100 meter diep! Het is er dan ook beter om te zwemmen dan om te snorkelen en Zaci-Ha is lang niet zo druk als sommige van de andere cenotes in de omgeving. Het is ook slechts $ 30 pesos om binnen te komen, dus zeker de moeite waard om te stoppen als je in de buurt bent.

Cenote Dos Ojos

Cenote Dos Ojos, wat ’twee ogen’ betekent, is een grote ringvormige cenote die veel ruimte biedt om te verkennen. In de eerste plaats een grotcenote waar de zon ’s middags het water kan raken en het water echt verlichten. Deze locatie is geweldig om te snorkelen door de aanwezigheid van vissen, schildpadden en een overvloed aan ongelooflijke stalactieten en stalagmieten. Met een entree van $ 200 pesos per persoon, is Dos Ojos een van de duurdere opties in de regio tussen Tulum en Playa del Carmen.

Cenote Suytun

Cenote Suytun, een van de meest Instagram-cenotes in Mexico, heeft een stenen pad naar een rond platform in het midden van de grote ronde waterpoel. Suytun, in de buurt van Valladolid, is niet voor niets een populaire stopplaats voor excursies. Deze gigantische grotcenote is een van de meest pittoreske met torenhoge stalactieten die afsteken tegen het helderblauwe water. Uitstekend voor een duik en een foto, maar meestal een beetje druk.