Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Op avontuur in de Yukon, dat doe je zo!

Als het enige dat je weet over de Canadese Yukon de beroemde Klondike Gold Rush van de jaren 1890 is, is het tijd om die perceptie te vervangen door beelden van wildwaterraften, kajakken in de buurt van enorme gletsjers en het leiden van een team sledehonden over een besneeuwd veld terwijl het Noorderlicht danst in de lucht.

De Yukon is het ideale speelterrein voor iedereen die zich avonturier waant.

Vaar de Yukon af met een kano

Treed in de voetsporen van de Klondike Gold Rush-goudzoekers uit 1896 door langs de meanderende Yukon-rivier te peddelen. Een kanotocht is een perfecte kennismaking met de Yukon, waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van het gebied en de noordelijke dieren in het wild langs de oevers kunt observeren terwijl je rustig voorbij vaart. Een van de populaire kanoroutes is van Whitehorse tot Dawson City, een route van meer dan 700 kilometer door de wildernis.

Wandel langs de Chilkoot Trail

Eind de negentiende eeuw werd goud ontdekt nabij Dawson City, het begin van de Gold rush. Honderdduizend potentiële mijnwerkers van over de hele wereld, voortgestuwd door het vooruitzicht van rijkdom trokken hiernaartoe. De reis naar de Yukon-wildernis begon voor velen in Dyea, Alaska, de thuisbasis van het begin van de Chilkoot Trail. Het 50 kilometer lange pad brengt je door twee nationale parken en neemt avonturiers mee in de geschiedenis van de laatste grote goudkoorts.

Maak een hondesledetocht

Er zijn niet veel plaatsen ter wereld waar toeristen de kans krijgen om met een hondenslee op pad te gaan, dus hier is je kans om ervoor te gaan! Verschillende organisaties in de gebieden Whitehorse en Dawson City bieden introductietours aan waarmee je een musher kunt worden voor je eigen team husky’s. Veel van de hondensledetochten in de winter worden gecombineerd met mogelijkheden om het noorderlicht te bekijken voor een ontzagwekkende wow-factor.

Ga raften

Als je het rustig peddelen van de rivieren van de Yukon te kalm vindt naar jouw smaak, ga dan mee met een meerdaagse raftingtrip, die je adrenaline in een mum van tijd naar een hoger niveau zal tillen. Deskundige gidsen leiden je door tal van stroomversnellingen, met dramatische landschappen als achtergrond. En als dat nog niet spannend genoeg is, tijdens dit avontuur kan je langs ijsbergen drijven op de Alsek-rivier of een glimp opvangen van grizzlyberen op de oevers.

Hike naar de gletsjers van Kluane National Park

Anders dan in Alaska, zijn de gletsjers in de Yukon meer afgelegen en moeilijker toegankelijk. Een van de beste langeafstandswandelingen om gletsjers te zien, is de Slim’s River West Trail in Kluane National Park. De trektocht heen en terug beslaat ongeveer 45 km en duurt minimaal twee dagen. De beloning is een geweldig uitzicht op de Kaskawulsh-gletsjer op slechts 2 km van het einde van de wandeling. Tijdens de trekking moet je af en toe een rivier doorwaden, dus zorgt dat alles waterbestendig is.