Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bestemming in de lift: Kirgizië

Met zijn gletsjers, woestijnen, alpenweiden en verschillende bergen van meer dan 7000 meter is Kirgizië een land vol ongerepte natuur. Maar Kirgizië biedt de zoekende reiziger veel meer dan verbazingwekkende landschappen. De mensen met trotse nomadentradities en een groot gevoel voor gastvrijheid brengen dit buitengewone landschap tot leven.

Maar wat kan en zou je allemaal moeten doen in Kirgizië?

Verblijf in een yurt

Kirgizië heeft de meest toegankelijke nomadencultuur van Centraal-Azië. Tegenwoordig leven veel Kirgiziërs op semi-nomadische wijze. Een verblijf in een yurt is een van de beste en meest unieke dingen om te doen in Kirgizië als je meer wilt leren over de Centraal-Aziatische nomadencultuur.

Veel nomadenfamilies verwelkomen reizigers in hun yurts. Je kunt een paar nachten bij hen verblijven, deelnemen aan hun dagelijkse activiteiten en de verschillende vaardigheden leren die je nodig hebt om als nomade in de Kirgizische bergen te leven.

Probeer paardrijden of trektochten te paard

In de Kirgizische cultuur is het paard net zo belangrijk als de yurt. Paarden hebben vele rollen in Kirgizië: transport, lastdier, leverancier van melk en vlees, vriend op lange, eenzame dagen. Het is zowel de beste vriend van een nomade als misschien wel de bron van zijn eigen vitaliteit. Zonder paard zou een nomade niets zijn.

Er zijn veel fantastische trektochten te paard in Kirgizië. Kyzart naar Song Kul is een bijzonder populaire tocht, net als de paardenroutes rond Jyrgylan.. Je kunt bijna overal een trektocht te paard organiseren, zolang de paarden en hun eigenaren vertrouwd zijn met het terrein.

Trekking naar Ala-Kul

De tocht naar Ala-Kul is een van de beroemdste trekkingen in Kirgizië van dit moment. Deze trektocht heeft het allemaal: bergpassen, dichte bossen, watervallen, verblijf in yurt’s en een meer dat misschien wel het mooiste water van het land bevat.

Ala-Kul verwijst naar een alpenmeer op de top van een bergpas tussen de Karakol Vallei en Altyn Arashan. In het Kirgizisch betekent de naam Ala-Kul eigenlijk “Meer van vele kleuren”. De gemiddelde tijd die nodig is om de hele tocht van en naar Ala-Kul af te leggen is ongeveer 3 dagen. Snelle wandelaars kunnen de tocht in slechts 2 dagen volbrengen.

Bekijk een demonstratie adelaar jagen

Adelaarsjacht is een zeer oude en gerespecteerde traditie in de nomadencultuur van Kirgizië. Zoals de naam al zegt, is adelaarsjacht het opvoeden van lokale steenarenden om prooien op te sporen en op te jagen, hetzij voor de sport of voor levensonderhoud, d.w.z. voedsel, pelzen, enz. Het is dezelfde traditie die je ziet in andere Euraziatische landen waar nomadisme wordt geprezen, met name in Kazachstan en Mongolië. Het spreekt voor zich dat jagen met adelaars niet echt nodig is in het moderne tijdperk, maar je kan wel nog demonstraties zien. 

Spot sneeuwluipaarden

De sneeuwluipaard is een van de grote nationale schatten van Kirgizië. De laatste jaren heeft de regering de beschermingsinspanningen echt opgevoerd om de soort te beschermen. Dankzij dit soort initiatieven kunnen sneeuwluipaarden het goed doen in het land en neemt de populatie zelfs toe, zeggen sommige bronnen.

Dierentoerisme is een manier waarop buitenlanders de lokale inspanningen voor natuurbehoud kunnen steunen. Door meer geld te investeren in het redden van deze dieren zodat ze in het wild gezien kunnen worden, zal er meer weerstand komen tegen stropers. Je kunt deze dieren in hun natuurlijke habitat zien en ze mogelijk tegelijkertijd redden.