Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Welke festivals en evenementen zijn de moeite om bij te wonen?

Of het nu gaat om het vieren van leven of dood, dieren in het wild, religieuze goden of seizoenen, festivals voegen een extra dimensie toe aan je reizen. Straten bruisen van de muziek en parades, je ziet misschien traditionele rituelen die op geen enkel ander moment worden uitgevoerd, en je wordt volledig omarmd in het lokale leven terwijl iedereen meedoet met de vieringen.

Hieronder delen we onze selectie van festivals over de hele wereld die volgens ons de moeite waard zijn om mee te maken als onderdeel van een reis.

Diwali, India

Dit lichtfestival vindt meestal plaats tussen half oktober en half november en wordt gevierd door een aantal religies in heel India en daarbuiten. Het markeert de triomf van goed over kwaad, licht over duisternis en kennis over onwetendheid.

Als je door dorpen en steden loopt, zie je huizen, winkels en openbare plaatsen verlicht met lantaarns en kleine aardewerken lampen die diya’s worden genoemd, terwijl bloemenpracht de straten verder opfleurt. Gedurende vijf dagen vinden er festiviteiten, optochten en livemuziek plaats, wordt vuurwerk afgestoken en worden geschenken en snoep uitgewisseld.

Dia de los Muertos, Mexico

Een Mexicaans festival dat plaatsvindt tussen 31 oktober en 2 november. ‘Dag van de Doden’, is wanneer families samenkomen om te bidden voor verloren familieleden en deze te gedenken. Ofrenda’s (altaren) worden zowel in openbare ruimtes als in privéwoningen gebouwd en zijn vaak rijkelijk versierd met pompoenen, goudsbloemen, kaarsen en suikerschedels. Ze dienen om de geesten van dierbaren ’thuis te verwelkomen’. Sommige steden, met name Oaxaca, organiseren ook gekostumeerde optochten.

Holi Festival, Nepal en India

Holi is onmiskenbaar een van de grootste religieuze feesten ter wereld. Holi, ook wel het Festival of Colors genoemd, is een lenteviering waarin alle goede dingen zegevieren over het kwade. Het festival markeert ook het einde van de winter en de anticiperende viering van de overvloed van het komende oogstseizoen in de lente.

Voor locals en toeristen biedt Holi een kans om zorgeloos te spelen, dansen en zingen. Elk jaar vindt het plaats in maart op de dag na de volle maan. Mensen brengen de dag door met rijk gekleurd poeder op vreemden, vrienden en familieleden te smeren, gekleurd water naar elkaar te gooien en te dansen onder watersproeiers.

La Tomatina, Bunol, Spanje

La Tomatina is het ultieme voedselgevechtfestival dat elk jaar in augustus in de stad Buñol wordt gehouden. Er zijn veel variaties op het oorspronkelijke verhaal voor La Tomatina, variërend van onschuldige grappen onder kinderen tot aanvallen op een vreselijke muzikant tot stadsmensen die hun woede en teleurstelling uiten over gemeenteraadsleden.

In het verleden had het beroemde La Tomatina maar liefst 50.000 bezoekers, maar de laatste jaren is er een ticketsysteem ingevoerd om het aantal deelnemers op of onder de 20.000 te houden. De urenlange strijd begint met het afvuren van waterkanonnen, waarna onmiddellijk chaos ontstaat met meer dan 100 ton overrijpe tomaten die platgedrukt en overal heen gesmeten worden.

Yi Peng, Thailand

Yi Peng wordt jaarlijks gehouden in de tweede maanmaand van het jaar als onderdeel van het lichtfestival in Noord-Thailand. Yi Peng wordt overal in Thailand gevierd, maar Chiang Mai organiseert het grootste Yi Peng-festival en maakt hun benijdenswaardige vertoningen compleet met culturele shows en vuurwerk dat je niet wilt missen.

Tijdens Yi Peng worden de huizen en openbare plaatsen van de lokale bevolking uitgedost met kleurrijke hangende lantaarns en vlagversieringen. De dagen zijn gevuld met onder meer een parade, live muziek- en dansshows, knutselsessies en het loslaten van lantaarns in de nachtelijke hemel.