Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bosnië-Herzegovina: niet te missen

De Balkan is een streek die de laatste jaren sterk aan populariteit aan het winnen is als vakantiebestemming. Slovenië en Kroatië zijn ondertussen niet meer weg te slaan van de lijstjes met favoriete vakantiebestemmingen. De Balkan is echter nog veel meer dan enkel deze twee landen. Zo is Bosnië-Herzegovina misschien wel het mooiste land van deze regio. Het is voor veel toeristen echter ook het meest onbekende land. Nochtans valt een tripje Bosnië absoluut te overwegen. Dit prachtig land heeft dan ook heel wat te bieden!

Het prachtige Sarajevo

Bosnië-Herzegovina heeft in het verleden enorm geleden onder de Bosnische oorlog die tot 1995 doorheen het land woedde. Vandaag de dag zijn de meeste steden echter volledig heropgebouwd en kan je er als toerist ontzettend mooie plaatjes trekken. Zo vind je in de knappe stad Mostar de wereldbekende Stari Most brug. Naast Mostar is ook Sarajevo een bezoekje waard. Sarajevo is de hoofdstad van het land en een onwaarschijnlijk diverse stad. Hier vind je voor ieder wel wat wils terug. Het is de plek die de aanloop vormde voor de Eerste Wereldoorlog. Het is de locatie van de zwaarste gevechten in de Bosnische oorlog. Het is het historische hart van het land waar de oosterse invloeden uit het verleden knap samensmelten met een westerse stijl. Bovendien is Sarajevo ook een ontzettend hippe stad met een bruisend uitgaansleven, heel wat cultuur en leuke marktjes.

De Kravica-watervallen

Iedereen die al eens in Kroatië is geweest kent de bekende Plitvici watervallen. Ook in Bosnië kan je dergelijke natuurpracht terugvinden. In het zuiden van het land vind je immers verstopt in de groene bossen de indrukwekkende Kravica-watervallen. Deze watervallen zijn tot 25 meter hoog en je vindt er een rivier en een groot meer naast waar je in kunt zwemmen. Dit natuurgebied leent zich ook perfect voor wie graag eens de rotsen naar boven beklimt. Voor de echte waaghalzen: er zijn sommige watervallen waar je van kunt springen. Heb je het liever wat rustiger? Dan zijn er tal van wandeltochten die je kunt ondernemen in het groen.

Srebrenica

Srebrenica is een naam als een klok voor veel mensen. Het is de stad die symbool staat voor de gruwel van de Bosnische oorlog. Het is hier dat in 1995 een genocide op grote schaal plaatsvond. Vandaag de dag is Srebrenica een plek die een must do is voor iedereen met een interesse in de modernere geschiedenis. Je vindt hier niet alleen de begraafplaats waar meer dan 6500 mannen begraven werden maar ook tal van monumenten en musea die de gruwelijke geschiedenis van de stad terug tot leven brengen. Let wel op: deze brutale geschiedenis is nog vrij recent en kan dus ook wel heftig binnenkomen! Niet te missen hier is de zogenaamde Dutchbat Compound.