Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Alles wat je beslist moet weten over het milieuvignet Frankrijk als je naar Frankrijk reist

Frankrijk is een zeer populaire vakantiebestemming onder de Nederlanders. Of het nou om een zomervakantie naar de Jura of de Côte d’Azur gaat óf het een stedenstrip naar steden als Parijs, Nice of Lyon betreft. Frankrijk is al jarenlang een hot vakantieland. Frankrijk heeft zoveel cultuur, zon en historie te bieden dat het jaarlijks 4 tot 5 miljoen Nederlanders ontvangt. Dit zijn veelal reizigers per auto of camper. Wat veel reizigers (ook reizigers met elektrische voertuigen) over het hoofd zien, is dat op steeds meer plekken een milieusticker nodig is. Zonder milieusticker krijg je geen toegang tot een milieuzone in Frankrijk. En laat er van deze milieuzones nou net steeds meer en meer komen. Zo zijn er in 2022 maar liefst 6 permanente milieuzones bijgekomen op populaire vakantiebestemmingen onder de Nederlanders. In dit schrijven gaan wij in op het Wie, Wat en Waar over het Crit’Air Vignet Frankrijk.

Waarom is de Vignet Frankrijk ingevoerd?

Met de invoer van de Crit’Air wet in 2016 beoogd de Franse overheid alle Franse departementen en gemeenten een middel te geven voor het reguleren van de luchtkwaliteit. De Crit’Air Vignet geeft de plaatselijke overheid de mogelijkheid om vervuilende voertuigen te weren uit aangewezen milieuzones. Door het verplicht stellen van een milieusticker worden voertuigen die niet voldoen aan de gestelde EURO-normen geweerd uit de milieuzones.

In welke plaatsen heb je een milieusticker Frankrijk nodig?

Er zijn twee soorten milieuzones in Frankrijk. Frankrijk kent permanente milieuzones en tijdelijke milieuzones. De milieuzones zijn meestal gesitueerd rondom stedelijke gebieden.

Permanente milieuzones zijn te vinden in Lyon, Parijs, Grenoble, Straatsburg, Reims en Rouen. Sinds 2022 zijn er ook permanente milieuzones te vinden rondom populaire vakantieoorden als Marseille, Nice, Toulouse, Montpellier, Rouen en Saint-Étienne. Tijdelijke milieuzones zijn te vinden rondom Annemasse, Annecy, Ardour, Cannes, Clermont-Ferrand, Chambéry, Dijon, Duinkerke, Drôme, Le Havre, Faucigny, Saint Maur-des-Fossés en Valée de la Marne. In deze tijdelijke zones is slechts een milieuvignet vereist bij een bepaalde mate van luchtvervuiling. Een tijdelijke milieuzone kan vrij plotseling geactiveerd worden bij de constatering van luchtvervuiling. Het is dus verstandig om met een milieusticker Frankrijk op pad te gaan als een van deze steden bezoekt. Dit geldt ook voor elektrische voertuigen.

Wat is wel te betreden zonder Crit’Air Vignet Frankrijk?

Veel vakantiegangers komen langs Parijs en Lyon. Deze doorreisroutes rondom Parijs en Lyon zijn gelukkig wel te betreden zonder milieusticker. Bij Parijs is de A86 (buitenring en haar toegangswegen) te betreden zonder de vignet Frankrijk. Ook de welbekende Route du soleil (A6, A7, A42 en haar bijbehorende verbindingswegen) is te betreden zonder milieuvignet Frankrijk.

Welke soorten Crit’Air Vignet zijn er?

De Crit’Air Vignet kent 6 verschillende soorten. De soorten worden gerangschikt van minst vervuilend naar meest vervuilend. Er is het groene, paarse, gele, oranje, rode en grijze vignet Frankrijk. De meeste auto’s komen in aanmerking voor een groene, paarse of gele ecosticker. Het groene milieuvignet is voor moderne elektrische voertuigen of auto’s op waterstof. Het paarse ecovignet is voor voertuigen met een Euro-norm 5 en 6, dit zijn veelal moderne benzineauto’s. Ook motorvoertuigen die rijden op LPG krijgen een paarse milieusticker. De gele kleur milieuvignet Frankrijk zijn voor de wat oudere benzineauto’s (Euro-norm 4) en de moderne dieselvoertuigen met Euro-norm 5 en 6. Alle voertuigen wat geregistreerd zijn voor 1997 krijgen helemaal geen sticker en kunnen dus niet in milieuzones komen. Elk voertuig dat door een milieuzone rijdt moet voorzien van een milieuvignet Frankrijk. Dit geldt dus ook voor elektrische voertuigen.

Boete

Als je zonder milieuvignet Frankrijk een milieuzone betreedt in een motorvoertuig dan riskeert u een boete van € 68,00. Als je de betalingstermijn van 45 dagen overschrijdt dan komt er nog eens € 180,00 boven op. Zorg dus dat je op tijd betaald als je een boete ontvangt. Veel beter nog, zorg dat je voorbereid bent en bestel tijdig je milieuvignet Frankrijk.

Waar een Vignet Frankrijk kopen?

Het vignet Franrijk is alleen online te bestellen. Het vignet is dus niet te koop bij of via de ANWB. Het is ook niet te koop bij tankstations aan de grens. Het is dus belangrijk dat je thuis al een milieusticker bestelt. De sticker is voor iets minder dan 5 euro aan te vragen via de officiële website https://www.certificat-air.gouv.fr/. Je moet hier vrij veel gegevens van je voertuig invullen die niet voor iedereen even makkelijk te vinden zijn. Voor veel Nederlander is dit dus een moeilijke opgave onder andere vanwege de taalbarrière. Afrekenen kan helaas ook alleen met Creditcard. Bereid je dus goed voor als je een aanvraag gaat doen op de officiële site.

Gelukkig zijn er ook Nederlandse serviceverleners waar je een Vignet Frankrijk kan aanvragen. Zo kan je bij https://www.vignetnodig.nl/# tegen een kleine meerprijs binnen 1 minuut geheel in het Nederlands je Vignet Frankrijk bestellen. Een groot voordeel is dat je betalen kan via IDeal, PayPal en Klarna. Na bestelling krijg je binnen 48 uur een geldig bestelbewijs waar je al mee op reis kan naar Frankrijk.