Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

De mooiste wandelingen in Zuid-Noorwegen

Als je het ons vraagt is je ene voet voor de andere zetten op een van de vele wandelpaden een van de beste manieren om Zuid-Noorwegen te ontdekken. Geroemd om zijn prachtige fjorden is deze regio meer dan uitdagend genoeg voor ieder type wandelaar. Van wandelingen die je brengen naar ongelooflijke uitzichten op het Lysefjord tot routes die je langs prachtige watervallen leiden of de echte wilderniservaring bieden. Hier zijn de mooiste wandelingen in Zuid-Noorwegen.

Preikestolen

De wandeling naar Preikestolen is een van de meest populaire dagwandelingen in Noorwegen. Preikestolen is een vlak plateau dat ongeveer 25 x 25 meter meet en 604 meter boven de blauwe wateren van het Lysefjord uitsteekt. Voor Noorse begrippen is de wandeling naar Preikestolen relatief eenvoudig. Het duurt ongeveer 5 uur heen en terug op een goed gemarkeerde route. Daarom is het misschien een geweldige optie om te wandelen met kinderen. Het uitzicht vanaf het plateau is betoverend en op een goede dag kun je Lysebotn zien, dat aan het einde van de fjord ligt. Houd er echter rekening mee dat het pad tijdens het zomerseizoen extreem populair is bij toeristen en dat je waarschijnlijk niet alleen bent op het uitzichtpunt.

Kjerag

Kjeragbolten is waarschijnlijk de meest bekende rotsblok van heel Noorwegen. Het ligt ingeklemd tussen twee rotswanden, 1000 meter boven de Lysefjorden. Zou je erop durven staan? De wandeling naar Kjeragbolten is veel zwaarder dan de naburige Preikestolen wandeling. De zes kilometer lange wandeling naar de top duurt 6 tot 8 uur en omvat enkele steile hellingen en een totaal hoogteverschil van ongeveer 600 meter.

Trolltunga

Deze wandeling op een drietal uur van Bergen was lang onbekend tot Instagram het tot een populaire plek maakte. Niet verrassend want het is zeker geen makkelijke wandeling en je moet over een stevige conditie beschikken om deze rots te bewonderen. Reken op minstens 10 uur om de volledige route van 28 kilometer (heen en terug) af te leggen. Het uitzicht vanaf de klif op het ondergelegen meer Ringedalsvatnet is echter adembenemend. Als je al niet buiten adem was van het wandelen.

Gaustatoppen

Velen beweren dat Gaustatoppen de mooiste berg van Noorwegen is. Met een hoogte van 1883 merent torent het majestueus uit boven de stad Rjukan, die beroemd is om zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Als je geluk hebt met het weer, kun je vanaf de top misschien een zesde van heel Noorwegen zien! De wandeling naar de top is erg populair en redelijk eenvoudig voor Noorse begrippen. Als je echter geen zin hebt om te wandelen, kun je gebruik maken van de Gaustabanen.

Husedalen

Deze prachtige trail leidt van het dorpje Kinsarvik, gelegen aan het Hardangerfjord, naar het indrukwekkende Hardangervidda bergplateau. Niet alleen is het grootste bergplateau van Europa erg de moeite, maar onderweg brengt de wandeling je langs vier ongelooflijk mooie watervallen. De wandeling neemt zo´n zes uur in beslag waarbij je heel wat hoogtemeters moet overwinnen. Een flinke inspanning dus, maar eentje die het zeker waard is. Geen zin om langs dezelfde weg terug te keren? Maak van je dagwandeling dan een meerdaagse tocht over het Hardangerfjord en verblijf in een van de wildernishutten op het plateau of ga wildkamperen voor de ultieme wilderniservaring!