Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Ervaar de wilde natuur met een kanotocht in Zweden

Er zijn twee dingen die reizigers meestal motiveren om Zweden te bezoeken. Eén, het geweldige landschap en twee, de vredige sfeer die er hangt. Ongeveer 70% van het land is bedekt met bossen, terwijl nog eens 7% bestaat uit meren en andere watermassa’s. Het zijn net die vele rivieren, meren, archipels en de lange kustlijn die van Zweden een topbestemming maken voor watersportliefhebbers. Peddelen in een kajak of kano tijdens een kanotocht in Zweden is een geweldige manier om het lokale landschap te zien, wilde dieren te spotten en onbewoonde eilanden en anderszins ontoegankelijke gebieden te verkennen.

Het allemansrecht

Wildkamperen in Zweden is absoluut legaal, en het recht om vrijelijk van de natuur te genieten is er een die door de wet wordt beschermd. Het heet allemansträtten in het Zweeds en het betekent dat iedereen het recht heeft om bossen, meren en bergen te verkennen. En ja, wild kamperen in Zweden is een van de must-do-ervaringen in Zweden. Er zijn trouwens verschillende manieren om te wildkamperen in Zweden. Zo mag je overal in de natuur je tent plaatsen, maar er zijn ook shelters voorzien in de natuur. Die komen vaak met een composttoilet en een vuurplaats.


Naast het recht om de natuur te verkennen, heb je ook de plicht om deze te beschermen. Het is noodzakelijk om al je afval te verzamelen en alle andere menselijke sporen zorgvuldig te verwijderen.

Waar kun je mooie kanotochten maken in Zweden?

Zweden heeft tal van verschillende opties voor kanovaren, van wilde rivieren in Lapland of rustig peddelen rond de waterrijke steden Stockholm en Göteborg. Met meer dan 100.000 meren heb je meer dan keuze genoeg in Zweden.

Glaskogen

Een kanotocht in het Glaskogen Natuurreservaat begint het best in Arvika. In dit kleine stadje kun je namelijk makkelijk een kano huren vooraleer je begint met peddelen op het Glafsfjorden meer. Vanuit Arvika zijn verschillende routes mogelijk, met afstanden variërend van 75 tot 120 kilometer. Wie rustig wil genieten van wat het Zweedse landschap te bieden heeft, rekent best een week uit voor het varen van deze routes.

Dalsland

Dalsland staat bekend als het merendistrict van Zweden en dat is niet verwonderlijk. Hier vind je namelijk een uitgebreid netwerk aan meren die met elkaar in verbinding staan. Op de oevers vind je tal van goed onderhouden schuilplaatsen waar je kunt overnachten in de natuur of je ervaringen delen rond het kampvuur. De meeste peddelaars beginnen hun tocht in Bengtfors of Gustavsfors.

Archipel van Stockholm

Tussen Stockholm en de open Oostzee in het oosten liggen meer dan 24.000 prachtige laaggelegen eilanden, gladgestreken door gletsjers en bedekt met bomen, bekend als de Stockholm Archipel. Dit gebied is dan ook erg populair bij kajakkers die de stadsdrukte even willen ontvluchten en enkele dagen eilandhoppend willen genieten van de Zweedse natuur.

Zweeds Lapland

Kanovaren in de wildernis? Ja dat kan! Hoog boven de poolcirkel in het noorden vind je Zweeds Lapland, een regio dat het best wordt omschreven als een stukje wildernis. Net zoals in de rest van Zweden vind je hier ongerepte bossen, idyllische meren en wilde rivieren. Maar dan met het verschil dat je amper nog steden en dorpjes tegenkomt. Tijdens de zomermaanden geniet je van de middernachtzon terwijl je in het najaar al kans maakt om het noorderlicht te zien. Overtuigd?