Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Midzomernacht in Zweden, wat houdt het in?

Gezien de lange, donkere winters in Scandinavië is het niet verwonderlijk dat de komst van de zomer een groot evenement is in de Scandinavische landen. In Zweden is midzomernacht een van de belangrijkste dagen van het jaar en wedijvert met Kerstmis met zijn feeststemming en tradities.

Wat is midzomernacht?

Midzomer, of zomerzonnewende, dateert uit de agrarische tijd van Zweden toen midzomer werd gevierd om de zomer en het seizoen van vruchtbaarheid te verwelkomen.

Een andere verklaring suggereert dat deze vieringen de verjaardag van Johannes de Doper op 24 juni moesten herdenken. De meeste Zweden kennen de echte reden achter de vieringen niet. Voor hen is het een volkstraditie die eten, dansen en feesten combineert.

Op 21 juni vindt de zomerzonnewende plaats en op die dag vindt elke 7e jaar midzomeravond plaats. De geschiedenis en oorsprong van deze festivals gaan duizenden jaren terug. Wat het belangrijkste betreft, vandaag is deze viering voor de meeste Zweden een manier geworden om opnieuw contact te maken met hun tradities en het agrarische erfgoed.

Wanneer is het midzomer?

De midzomerdatum in Zweden is een officieel verklaarde feestdag die elk jaar wordt gevierd op een zaterdag die valt tussen 20 en 26 juni. Deze leuke viering van de zomerzonnewende duurt meer dan drie dagen, waar mensen samenkomen en feesten tot in de zomeravonden.

Wat houdt het evenement in?

De vieringen beginnen rond het middaguur wanneer vrienden en familieleden samenkomen voor een picknick. In het park dat ze kiezen, komt in het midden een hoge meiboom te staan. De festiviteiten beginnen met een dans rond de stam, ook wel bekend als Midsommarstången, in traditionele kleding. Langzaam doet iedereen op de picknick mee met de dans.

Daarna draait het allemaal om het genieten van lekker eten, dat voor de meeste Zweden als het beste eten van het jaar wordt beschouwd. Je vindt zalm, aardappelen met dille, zure room en bieslook en zure haring tussen vele andere lekkernijen. Het feest houdt daar niet op, het gaat door tot in de kleine uurtjes van de avond met drankjes, spelletjes, meer dans en lekker eten.

Beste plekken om midzomer te vieren in Zweden

Als je door een local bent uitgenodigd om midzomer met hen te vieren, mis deze kans dan niet. Als reiziger is dit jouw kans om een ​​midzomerfestival op zijn best te beleven. Het trekt niet alleen de gemeenschap samen, maar je krijgt ook de kans om de lokale cultuur en tradities te ervaren.

De beste plek om midzomer te vieren is in Dalarna. Deze pittoreske regio ligt in een perfecte achtergrond van uitgestrekte groene heuvels en bloemenweiden. Als onderdeel van de festiviteiten zul je getuige zijn van de kerkbootrace in het Siljanmeer. De processie van houten sloepen vindt 10 dagen lang plaats op verschillende locaties in het Siljanmeer.

Vergeet tijdens je verblijf niet ook wat tijd door te brengen met het verkennen van de stad. De traditionele dorpen, musea en boswandelingen maken je reis extra speciaal.