Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Raceliefhebbbers opgelet: dit zijn de meest bijzondere racecircuits in Europa

Racen, met de auto of de motor, spreekt steeds meer Nederlanders aan. Zeker nu onze eigen Max Verstappen furore maakt op de circuits van de Formule 1, zijn we er nog gekker op geworden. Als je op reis wilt door Europa om circuits te bekijken, kun je op veel plekken je hart ophalen. Wij hebben een zestal bijzondere circuits voor je gevonden die je kunt bezoeken. En nee, het zijn niet allemaal Formule 1-circuits.

Silverstone circuit in het Verenigd Koninkrijk

Deze racebaan in de plaats Silverstone bevindt zich tussen de steden Birmingham en Londen in het schitterende heuvelachtige landschap van Zuid-Engeland. Deze bijzondere en oude racebaan diende in eerste instantie als trainingsveld voor soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 1950 is het Britse circuit in gebruik als racebaan. Helaas hebben we als Nederlanders niet veel goede herinneringen aan Silverstone, aangezien Verstappen hier in 2022 zevende werd na een crash van een coureur voor hem.

TT van Assen in Nederland

Je hoeft niet altijd ver te reizen om een mooi circuit te zien. De TT Assen in Nederland is namelijk ook een mooie plaats om te bewonderen. Het circuit bestaat al sinds 1955 en is bedoeld voor motorraces. Je herkent het circuit van de TT in Assen aan de leuke klassieke hoofdtribune met een rood-wit-blauwe vlag die is gemaakt uit de stoeltjes. Het circuit is op dit moment nog steeds in gebruik voor races, maar er worden ook allerlei andere evenementen op georganiseerd. In juni vindt de volgende TT plaats met motoren.

Circuit van Spa-Francorchamps in België

Wil je liever wel even reizen, maar niet te ver? Het Circuit van Spa-Francorchamps in België wordt gezien als het mooiste circuit ter wereld. Dat komt doordat de banen zijn gelegd over het glooiende landschap van de Ardennen. Samen met het gebied zelf, is dit circuit zeker een bezoekje waard.

Montjuïc straatcircuit Barcelona in Spanje

Zin in een langere rit? Bezoek dan het stratencircuit van Montjuïc in Barcelona. Dit circuit bevindt zich gewoon op de straten van de Catalaanse stad, en is sinds 2004 gemarkeerd. In 1932 en 1969 werd een Grand Prix verreden in Barcelona. De baan in Montjuïc is het bijna 4 kilometer lange circuit van 1969.

Het verlaten circuit Brooklands in het Verenigd Koninkrijk

Dit bijzondere verlaten circuit tussen de plaatsjes Weybridge en Byfleet onder de rook van Londen werd al in 1907 opgericht en was het eerste speciaal ontworpen circuit voor racewagens. Er wordt niet meer op de baan gereden, maar is al jaren deels in gebruik als museum. De laatste race werd hier vlak voor de Tweede Wereldoorlog gereden, in 1939. Brooklands is een bijzondere plek om te bezoeken als je van zowel geschiedenis als van racen houdt.

Vélodrome Roubaix in Frankrijk

Hoewel het Vélodrome van het Noord-Franse plaatsje Roubaix geen echt racecircuit is, is dit waarschijnlijk wel de bekendste buitenbaan waar professionele renners op racen. Het sintelbaantje is altijd het decor van de finale van de wielerklassieker Parijs-Roubaix. Inmiddels hebben al acht Nederlanders deze klassieker op hun naam geschreven. In 2023 was het Mathieu van der Poel die de klassieker als laatste Nederlander won. Een must-see voor elke fan van snelle voertuigen.