Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Voedselvergiftiging op reis, dit eet je beter niet op een tropische bestemming

Een van de grootste geneugten van reizen is zonder twijfel de mogelijkheid om de lokale keuken te proeven. Maar als je niet oppast, kunnen je culinaire keuzes je ziek maken of zelfs uw vakantie omvormen tot een nachtmerrie. Niet alle landen hebben dezelfde hoge voedselveiligheidsnormen als in Nederland en sommige andere landen. Wil je niet de hele vakantie op het toilet zitten of erger… in het ziekenhuis, dan vermijd je beter deze etenswaren.

Rauw of onvoldoende verhit vlees en zeevruchten

Hoewel rauw of ongekookt vlees en zeevruchten er heerlijk uit kunnen zien, kan het ook schadelijke bacteriën bevatten die een gevaar voor je gezondheid kunnen vormen. Vergis je niet, dit geldt ook voor zeevruchten die zijn “gekookt” in citroensap of azijn, en sushi, die niet alleen bacteriën, maar ook parasieten kunnen bevatten. En dat is een souvenir dat je niet mee naar huis wilt nemen!

Schaaldieren

Schaaldieren behoren misschien wel tot de lekkerste dingen op aarde, maar ze zijn ook berucht omdat ze allergieën veroorzaken en meer bacteriën bevatten dan de meeste andere zeevruchten. Dus als je ervoor moet gaan, zorg er dan voor dat het goed gekookt en warm geserveerd wordt.

Vleeswaren en lokaal wild

Over het algemeen geldt dat als je vlees eet terwijl je naar het buitenland reist, hoe heter het wordt geserveerd, hoe veiliger het is. Vleeswaren en kazen die gedurende een bepaalde tijd in delicatessenwinkels zijn weggelaten, kunnen een bron van bacteriën zijn – en spijt van reizigers. En als je een avontuurlijke eter bent, een waarschuwing: je spijsvertering reageert mogelijk niet goed op maaltijden met lokaal wild.

Bessen en appels

Een paar items op deze lijst zullen je misschien verrassen, zoals bessen en appels. Over het algemeen kan elk fruit dat geen beschermende barrière heeft die je moet pellen voordat je het eet, bacteriën van verontreinigd water bevatten en moet het worden vermeden.

Rauwe groenten

Hoewel rauw de gezondste manier is om groenten te consumeren, is de kans groot dat rauwe groenten die in supermarkten worden verkocht, zijn gewassen met plaatselijk water dat verontreinigd kan zijn en een gevaar voor je gezondheid kan vormen, vooral als je naar het buitenland reist. Hetzelfde geldt voor voorverpakte, voorgesneden salades die in supermarkten worden verkocht.

Straatverkopers

Het lijdt geen twijfel dat in veel landen streetfood een levendig en essentieel onderdeel is van de lokale cultuur en keuken en een groot deel van je reiservaring. Maar straatverkopers kunnen een bron zijn van onveilig voedsel en drank, dus wees voorzichtig.

Ongepasteuriseerde zuivel

Voedselveiligheidsvoorschriften verschillen per land, en ongepasteuriseerde zuivelproducten kunnen een gevaarlijke bron zijn van salmonella, E. coli en listeria, die je allemaal erg ziek kunnen maken, dus misschien wil je hiervoor passen. Hoewel je misschien van ze houdt, worden zachte kazen zoals Brie, roomkaas en feta gemaakt met rauwe melk, wat in sommige landen onveilig kan zijn, dus het is het beste om ze ook te vermijden.

Buffet eten

Het is zo verleidelijk omdat het allemaal recht voor je neus ligt, het eten er zo smakelijk uitziet en het zo vaak is inbegrepen bij reisarrangementen! En toch zijn buffetten een automatische rode vlag, een broedplaats voor bacteriën waar je heel erg ziek van kunt worden. Hoe langer het voedsel buiten staat, hoe groter de kans dat bacteriën zich kunnen voortplanten. Sauzen en kruiden in buffetten kunnen ingrediënten bevatten zoals eieren of plaatselijk water waar je ziek van kunt worden. Kies indien mogelijk sauzen die gloeiend heet worden geserveerd om je risico te minimaliseren. Hoge temperaturen doden bacteriën.

Voedingsmiddelen die niet gekoeld zijn

Het is misschien verleidelijk om tijdens je vakantie een snelle hap in de vorm van een broodje te nemen, maar wie weet hoe lang geleden het is bereid, of hoe lang het al heeft gelegen? Warm vers voedsel is je veiligste optie.

Kraanwater en ijs

Water is water toch? Niet zo snel. Drink geen kraanwater, tenzij je daar vandaan komt, wanneer je Midden-Amerika, Zuid-Amerika, Mexico, Afrika, het Midden-Oosten of Azië bezoekt, die allemaal worden beschouwd als risicovolle bestemmingen voor reizigersdiarree. Blijf bij flessenwater of gekookt water. Dezelfde waarschuwing geldt voor ijs, omdat bacteriën die aanwezig zijn in verontreinigd water niet worden gedood door bevriezing of alcohol.