Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zo overleef je je stedentrip met kinderen

Een stedentrip met kinderen kan moeilijk zijn. Ze worden sneller moe, vinden vaak helemaal niets aan musea en ook de drukte van de stad kan overweldigend voor hen zijn. Zozeer zelfs dat sommige ouders besluiten dat stedentrips het grootste deel van de kinderjaren moeten worden vermeden.


Wij zijn het daar echter niet mee eens! Stedentrips vereisen inderdaad planning en wat werk, maar ze kunnen heel leuk zijn met kinderen. Beter nog, het kan een fantastische vakantie zijn voor je gezin die niet alleen leuk, maar ook educatief is.

Kies de stad verstandig

Niet alle steden zijn even gastvrij voor gezinnen. Kies een stad waar het hele gezin, vooral de kinderen, van profiteert. Als je stress wilt minimaliseren en het plezier voor iedere generatie wilt maximaliseren, is gedegen onderzoek vóór vertrek van het grootste belang! Zo zijn steden als Amsterdam,Londen, Parijs of Rome erg kindvriendelijk. Kies een vervoermiddel dat handig is voor het meenemen van je bagage en eventuele kinderwagen.

Dat geldt ook voor je accommodatie

Je accommodatiekeuze kan een stedentrip maken of breken. Kies het juiste hotel of appartement en je bezoekt de stad als een local, met alle comfort en voorzieningen die je gezin nodig heeft. Als je de verkeerde kiest, merk je dat je ver van alles bent en eeuwenlang in het openbaar vervoer zit, wensend dat je een vakantie kunt hebben om bij te komen van je gezinsvakantie. Kies daarom voor een familiekamer in het centrum van de stad of voor een Airbnb waar je alle faciliteiten zoals thuis hebt.

Probeer niet alles te doen

Heb je maar een dag om de bezienswaardigheden van een stad te zien? Onthoud alsjeblieft dat wanneer kinderen je vergezellen, je lang niet de snelheid, aandachtsspanne of uithoudingsvermogen hebt die je zou hebben als je zonder kinderen had gereisd. Er is geen medaille voor het voltooien van alles op de lijst ´10 dingen om te doen in´. Kies dus een handvol activiteiten uit waar jullie samen van kunnen genieten.

Sla vrije tijd niet over

Tijd maken voor rust en een uitstapje naar het park klinkt misschien als tijdverspilling: je bent tenslotte in de stad voor sightseeing, toch? Het plannen van rustige momenten en speelstops is echter van onschatbare waarde om de geest van een verveeld kind op te vrolijken en kan ook een culturele ervaring worden.

Ga op zoek naar kindvriendelijke activiteiten en musea

Je kinderen zullen wellicht niet veel plezier beleven aan een museum dat een collectie hedendaagse kunst tentoonstelt. Gelukkig hoeft dat niet te betekenen dat musea geen optie zijn. Voorbij zijn de dagen dat musea het rijk van volwassenen waren, plaatsen waar kinderen al schreeuwend moesten worden gesleept. Tegenwoordig bieden veel musea interactieve displays, liveshows en activiteitenruimtes gericht op een jongere doelgroep. Wetenschapsmusea en ontdekkingscentra zijn meestal een hit bij jongere kinderen, maar veel traditionele musea kunnen ook enorm aantrekkelijk zijn voor kleine ontdekkingsreizigers.

Neem speelgoed mee

Het hebben van wat speelgoed om mee te spelen kan het leven zoveel gemakkelijker maken als je met kinderen reist. Kinderen vervelen zich immers nogal snel. Denk maar aan restaurantbezoekjes of de avonden in de hotelkamer. Ook het meebrengen van een tablet met toegang tot je Netflix-account doet soms wonderen.

Welke tips hebben jullie nog voor een stedentrip met kinderen?