Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Een auto huren in het buitenland? Hier moet je op letten!

Of je nu van plan bent om een roadtrip te maken door je bestemming of gewoon meer vrijheid wilt hebben om de lokale bezienswaardigheden te verkennen, het huren van een auto in het buitenland kan een geweldige manier zijn om je reiservaring te verbeteren. Echter, voordat je de sleutels van je huurauto ontvangt en de weg op gaat, zijn er een aantal belangrijke zaken waar je op moet letten om ervoor te zorgen dat je reis soepel verloopt.

Verzekering

Een van de eerste dingen waar je aan moet denken bij het huren van een auto in het buitenland is de verzekering. Controleer altijd de verzekeringsdekking die wordt aangeboden door het verhuurbedrijf en zorg ervoor dat je voldoende dekking hebt voor schade aan de auto en aansprakelijkheid. Overweeg ook om een aanvullende verzekering af te sluiten, zoals een Collision Damage Waiver (CDW) of een Supplemental Liability Insurance (SLI), voor extra gemoedsrust. Je wil namelijk niet opdraaien voor de kosten als iemand een je spiegel afrijdt en vluchtmisdrijf pleegt.

Internationaal rijbewijs

In sommige landen is een internationaal rijbewijs vereist om een auto te kunnen huren en te besturen. Controleer van tevoren of dit het geval is in het land waar je naartoe gaat en zorg ervoor dat je een geldig internationaal rijbewijs hebt voordat je op reis gaat.

Leeftijdseisen

Veel autoverhuurbedrijven hanteren leeftijdseisen voor huurders, wat betekent dat je mogelijk te jong of te oud bent om een auto te huren, afhankelijk van het beleid van het verhuurbedrijf. Controleer de leeftijdsvereisten van het verhuurbedrijf voordat je boekt om toeslagen te voorkomen.

Reserveringen en prijzen

Het is altijd verstandig om je huurauto van tevoren te reserveren om ervoor te zorgen dat je de beste prijs krijgt en dat er beschikbaarheid is voor het type auto dat je wilt huren. Vergelijk verschillende verhuurbedrijven om de beste deal te vinden en let op eventuele extra kosten, zoals toeslagen voor het ophalen op de luchthaven of het terugbrengen van de auto op een andere locatie.

Brandstofbeleid

Controleer het brandstofbeleid van het verhuurbedrijf voordat je de auto ophaalt. Sommige verhuurbedrijven hanteren een “vol-vol” beleid, waarbij je de auto met een volle tank moet terugbrengen, terwijl andere een “vol-leeg” beleid hanteren waarbij je de auto met een lege tank kunt retourneren. Het is belangrijk om te weten welk beleid van toepassing is om onverwachte kosten te voorkomen.

Inspectie van de auto

Voordat je de huurauto meeneemt, is het essentieel om een grondige inspectie van de auto uit te voeren om eventuele schade of gebreken te documenteren. Maak foto’s van eventuele schade en zorg ervoor dat deze worden opgenomen in het huurcontract om mogelijke geschillen achteraf te voorkomen.

Verkeersregels en -voorschriften

Elk land heeft zijn eigen verkeersregels en -voorschriften, dus zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de lokale verkeersregels voordat je de weg op gaat. Dit omvat snelheidslimieten, rijrichtingen, parkeervoorschriften en eventuele specifieke verkeersborden of -tekens die van toepassing zijn.

Noodnummers en contactgegevens

Zorg ervoor dat je de noodnummers en contactgegevens van het verhuurbedrijf bij de hand hebt in geval van nood of pech onderweg. Het is ook handig om de lokale hulpdienstennummers bij je te hebben voor het geval je hulp nodig hebt tijdens je reis.