Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hoe overwin je reisangst?

Voor veel mensen is (solo) reizen een grote stap. Zeker naarmate de reisdatum dichterbij komt, krijgen mensen stress terwijl het eigenlijk de bedoeling is om te genieten en ontspannen. Maar wat is reisangst en hoe overwin je het?

Wat is reisangst? Is het gewoon vliegangst?

Hoewel het vaak wordt verward met vliegangst, kan reisangst een heel ander beestje zijn. Er zijn immers mensen die lijden aan reisangst maar geen vliegangst hebben, en omgekeerd. In plaats daarvan kan het een allesomvattende angst zijn voor wat je te wachten staat, op je reis naar het onbekende.

Hoe overwin je reisangst?

Identificeer wat je angstig maakt

Om reisangst te overwinnen, moet je weten hoe het eruitziet. Pak een stuk papier en een pen en schrijf een lijst op van alle aspecten van je reis die je reisangst veroorzaken. Nu heb je de vijand geïdentificeerd. Je hebt misschien een hele reeks aspecten die je angst inboezemen, van het inpakken tot de vlucht en het eten van ander voedsel in het buitenland. Het zijn allemaal legitieme aspecten van angst. Natuurlijk, vliegangst is misschien iets herkenbaarder dan “wat als mijn vakantieoord wordt overspoeld door gigantische mensenetende mieren”, maar dit zijn je angsten en nu je ze herkent, kun je ze individueel aanpakken.

Google alles!

Een van de beste manieren om reisangst onder controle te houden is door alles over je reis te googlen. Per slot van rekening is een deel van de angst de angst voor het onbekende. Hoe zal de vlucht zijn? Wat voor gebied is het hotel en is het veilig? Wat voor soort eten krijg je te eten? Zijn er bepaalde gevaren waar je op moet letten?

Ik durf te wedden dat als je op zoek gaat naar de antwoorden op je nieuwe angsten, je zult ontdekken dat je je over veel van die angsten nooit zorgen moet maken. Je zult ontdekken dat het hotel in een fantastische omgeving ligt, dat het eten er geweldig uitziet en dat er geen mensenetende mieren zijn. 

Koop alle spullen die je nodig hebt

De gedachte aan een klein noodgeval terwijl je in het buitenland bent, is een groot deel van de reisangst, net als de gedachte aan een groot noodgeval. Wat als ik mezelf bezeer en het raakt geïnfecteerd? Wat als de batterij van mijn telefoon leeg raakt en iedereen denkt dat ik dood ben? Wat als het vliegtuig crasht?

Gedachten als deze kunnen je behoorlijk psyche bezorgen en je ervan overtuigen dat je beter thuis kunt blijven. Het is gewoon te veel stress, toch? Nou, dat is niet waar – als je plant, je voorbereidt en alle spullen in huis haalt die je nodig hebt, dan ben je uitgerust om te gaan met alles wat er gebeurt als je op reis bent.

Onthoud dat je niet alleen bent

Zelfs de meest ervaren reizigers hebben last van reisangst. Allemaal. Als ze je iets anders vertellen, liegen ze waarschijnlijk. Heb nooit het gevoel dat je alleen bent met je angsten. Je bent niet gek, je bent niet dom – het is een volkomen natuurlijke reactie op een onbekende situatie en je vecht-of-vluchtreflexen zetten je dan ook op scherp.